lördag 26 januari 2019

Sallad på mitt sätt

Det finns en underlig uppfattning (bland vissa individer) om att sallad inte skulle kunna vara en måltid. "Kaninmat" är en hyfsat vanlig förolämpning som diverse sallader får utstå. Eller så anses det att det bara går att äta tillsammans med annan, riktig, mat. Som ett par skivor gurka på tallriken, eller så.
Pyttsan! säger jag om det. Jag äter sallad till lunch ganska ofta, senast idag, och med åren har jag lärt mig vad jag gillar och hur jag kan få min sallad riktigt mättande. Det gäller att mata den med mer än isbergssallat, om vi säger som så...


First things first - basen. Alltså de gröna löven att lägga resten av grönsakerna på. På just den här tallriken är det grönkål blandad med vanlig kruksallat. Men det kan vara vilken sallat som helst, ruccola, mache, isbergssallat, romansallat Här gäller det att inte snåla, för här har vi det som bygger hela salladen.
Jag vet att just grönkål är en sådan där grönsak som antingen älskas eller hatas. Och det är ju lite småjobbigt att äta rå grönkål, samt att smälta den. Men det finns knep. Hemligheten är att den bör masseras. Jajamensan. Skölj grönkålen, skär bort den grova mittstjälken och strimla den fint. Massera den sedan med lite olja, och kanske lite salt, tills den mjuknar och blir mörkare grön.
Ovanpå salladsbasen kan man ha nästan vad som helst. Allt som är gott, brukar jag tänka. Men det finns vissa saker att ta i beaktande. Som att ha olika smaker, olika texturer och gärna en och annan överraskning. Samt kolhydrater, proteiner och fett i en bra balans.
Gurka och tomat är ju klassiker i salladssammanhang, och jag har det här också. Men för att göra det lite roligare så har jag även inlagd gurka och soltorkad tomat. Här får jag med både sälta, syra och umami. Även oliverna bjussar på umami.
Något krispigt eller knaprigt är trevligt tillsammans med det mjuka. Just här lät jag det rostade brödet stå för krispet, (och kolhydraterna) men nötter, frön, krutonger eller något hård grönsak (morot, röd/gul/polkabeta, vit/rödkål) passar här.
Det behövs även någon protein. Den här gången var proteinet ett hårdkokt ägg (eller två om du är riktigt hungrig), men det kan lika gärna vara kyckling, räkor, ost, lax, bönor, edamame, skinka, tofu, korv eller någon rest du har kvar i kylen.
Jag sade någonting om en överraskning också. Det kan vara något sött eller syrligt, torkade tranbär kanske, eller färska hallon, hinnfria apelsinklyftor, tärnat äpple. Den här gången bjussade jag inte mig själv på det, men det beror mest på att jag glömde det. Eller så kallar vi den picklade rödlöken för en överraskning.
Och glöm för all del inte en god dressing! Ofta använder jag älskade makens hemgjorda vinägrett, men det händer även (som synes) att jag köper färdig ceasardressing på grund av god och orka göra den själv. Karintorps har en väldigt god tomatdressing också, så får du syn på den är mitt tips att köpa den.

Ja. Lite så gör jag. Men du gör som vanligt precis som du vill.

(PS. Dagens sallad var grönkål med gurka, tomat, cornichoner, valnötter, ost, edamamebönor, oliver och ceasardressing. Slank ner.)