måndag 28 januari 2019

"The Lottery and other stories" av Shirley Jackson

Under de dryga två decennium som Shirley Jackson var en aktiv författare, så hann hon skriva sisådär 200 noveller. Den här samlingen innehåller ett urval om 25 av dessa noveller, inklusive den som hon blivit mest berömd för, "The lottery".

Bildkälla Goodreads
Jag är inget jättestort fan av noveller. Jag tycker ofta att de kan kännas så abrupta. I vissa fall funkar det utmärkt, men inte alltid. Ibland kan de kännas som att de börjar konstigt eller slutar konstigt eller så har jag inte tillräckligt med kött på litteraturbenen för att ta till mig karaktärer eller händelser.
Även de här novellerna trillar stundtals ner i den fällan. Vissa funkar utmärkt, men vissa andra blir bara konstiga. Nu är ju Shirley Jackson känd för just sina konstiga berättelser, hon har bland annat inspirerat Stephen King och Neil Gaiman med sina berättelser, och hon brykar anses som en föregångare inom skräcklitteraturen. Jag kan efter att ha läst de här novellerna och hennes två mest berömda romaner ("The haunting" och "We have always lived in the castle") ha lite svårt att se det. I just "The lottery" och "The haunting" är det ganska tydligt, men annars känns det mest som slice of life berättelser.
Å andra sidan så är det underliga saker som händer i dessa vardagsnära berättelser. Mycket känns som en kritik mot rådande tillstånd i världen. Som till exempel i novellerna "After you, my dear Alphonse" och "Flower garden" där rasismen skakar sitt otäcka huvud, på ett så subtilt sätt att inte ens karaktärerna verkar förstå att de är rasistiska. N-ordet förekommer....
Och visst är det så, att det otäckaste som finns är när något oförklarligt eller hemskt drabbar mitt i vardagen. Så på så sätt är Shirley Jackson kanske en skräckmästarinna trots allt.
Vissa av novellerna är lite mer av det dråpliga slaget, som i "The dummy" när en buktalardocka stör måltiden för två väninnor. Eller "Charley" som jag misstänker att Astrid Lindgren läste när hon skrev in en viss händelse i Madicken-böckerna. (Det var inte jag, det var Rickard.)
Men det finns även de där smygande otäcka där en annan sorts verklighet kryper inpå. Som "Pillar of salt" där en resa till New York inte riktigt blir vad vår hjältinna hoppats. "The tooth" där en kvinna med tandvärk tappar bort sig själv. Eller så klart den vida berömda "The lottery" där det årliga lotteriet går av stapeln i en liten småstad. Man vinner inte direkt i det lotteriet.

Ingen av novellerna är direkt svår att ta till sig eller läsa, även om de var i väldigt skiftande längd. Den längsta hamnar på drygt 50 sidor och de kortaste kommer inte ens upp i tre hela sidor. Längden på novellerna spelade i det här fallet ingen roll gällande vad jag i slutändan tyckte om dem, några av de kortaste var bland mina favoriter och den längsta tyckte jag på sin höjd var sådär.
En annan sak jag slogs av var upprepandet av namn. Det är väldigt många Harris här, både Mr och Mrs, och James/Jim är ett väldigt vanligt förekommande namn. Kombon James Harris dyker också upp mer än en gång. Och jag kan inte annat än undra om det är samma karaktär, för då kanske det blir otäckt på riktigt, eller om Shirley Jackson bara hade dålig fantasi gällande sina karaktärers namn. Jag tror mest på det sista, faktiskt.

Det är som sagt svårt att få mig att älska en novellsamling, och det funkade inte här heller trots att det finns riktiga stjärnor i den här sammanställningen. Mitt betyg på "The Lottery and other stories" blev 3/5.