fredag 22 november 2019

FredagsFilmen: The favourite

Ännu en välnominerad film till detta års Oscars var "The favourite". I slutändan vann den en gyllene gubbe, och det var Olivia Colman som fick traska hem med en statyett för bästa kvinnliga huvudroll i sin roll som drottning Anne. Emma Stone och Rachel Weisz var båda nominerade för bästa kvinnliga biroll, men i ärlighetens namn är det här en film med tre kvinnliga huvudroller och en del manliga biroller.

Bildkälla Studio462
Det är tidigt 1700-tal och drottning Anne sitter på tronen. Det är dock hennes nära vän Sarah som i stort sett styr landet - samt drottningen, och hennes sjukdomar och hetsiga humör. England ligger i krig med Frankrike och Sarahs uppgifter blir allt fler. Då kommer Abigail som en frisk flökt, och hon ser sin chans att stiga i graderna och återfå den glans hon tidigare hade. Det som börjar med vänskap mellan Sarah och Abigail, förvandlas snart till maktkamp, rivalitet och kamp om drottningens gunst.


Jag gillade den här filmen skarpt. Den är rolig emellanåt, och har en del inslag av modernitet mellan varven (som vissa dansnummer som känns som en hip hop-video). Det är underhållande att se vänskap och rivalitet växa fram, och att få den här inblicken i historien. För att det är baserat på sanna händelser råder det ingen tvekan om, och "The favourite" ledde in mig på en Wikipediapromenad om engelska kungahuset - igen. Så klart är det skarvat en massa för underhållningens skull, så det är ingen historiskt korrekt film, men personerna vi ser har funnits i verkligheten.
Dessutom har filmen snyggt och intressant fotografi, stora peruker, kladdig make up, och underbara kostymer (nästan uteslutande svart/vitt på våra kvinnliga huvudroller). För att inte förglömma en massa kaniner, ankrace och en och annan ananas.