torsdag 28 november 2019

Säsongssammanfattning: Chilling adventures of Sabrina, säsong 1

Alltid spoilervarning när jag skriver om tv.

Är det bara jag eller känns det som att skaparna av den här serien väldigt gärna ville att titeln skulle kunna förvandlas till CAOS om en bara använder begynnelsebokstäverna? Så kommer jag kalla den här serien från och med nu, eller rätt slätt "Sabrina", för "Chilling adventures of Sabrina" är alldeles för långt att skriva ut.

Serien tar sin början när Sabrina straxt ska fira sin 16-årsdag. Även dagen då hon ska få sitt mörka dop, börja på häxakademin och överge sina gamla vänner - och pojkvännen Harvey.

Bildkälla Dorkaholics
Favoritavsnitt: 1x01 "Chapter one: October country" Det behövs ett lockande pilotavsnitt för att fånga in publiken och här lyckas de bra. Vi får snabbt lära känna karaktärerna och miljön, och fåren inblick i Sabrinas tankegångar.
1x02 "Chapter two: The dark baptism" Det är Sabrinas födelsedag, och dags för henne att skriva sitt namn i Djävulens bok.
1x10 "Chapter ten: The witching hour" Greendale ställs inför en svår attack och Sabrina tar ett stort steg för att hjälpa alla sina vänner - både dödliga och häxor.
1x11 "Chapter eleven: A midwinter's tale" Jultid i Greendale och vintersolstånd för den häxiga befolkningen. När slöjan som skiljer världarna åt är som tunnast kan vad ont som helst hända.

Favoritkaraktär: Sabrina såklart. Men också Ambrose.

Favoritpar: Sabrina och Harvey.

Bäst i säsongen: Alla gånger Sabrina ifrågasätter vad häxorna traditionellt håller på med egentligen. "Vad är det med häxor och kannibalism?" Bra fråga, för det undrar jag med mellan varven. Vilket leder in oss på...

Värst i säsongen: ...kannibalismen. Alltså, jag tycker det är så vidrigt. Som att det skulle vara fint att bli äten. Blärk!

Övriga kommentarer: "Sabrina" är baserad på en serie, liksom "Tonårshäxan Sabrina" från förr. Här är det dock inte alls frågan om en sit-com med tonårsförvecklingar. Det här är en mörk serie, med demoner, onda väsen, svart magi och en ganska rejäl dos med Djävulen. Vissa inslag kan så klart bli komiska, lite som Familjen Addams, men komedi är det rakt inte fråga om. Inget för den som inte gillar det ockulta, med andra ord.