tisdag 8 februari 2022

"Blod säljer" av Stephen King

I oktober lade jag Stephen Kings bok "Blod säljer" i min prioriterade läshög för den månaden. Och den blev raskt snodd av älskade maken. Och sedan läste han den. Ytterst långsamt. Det var först i januari han hade läst ut den, så att jag återigen kunde lägga den i min prioriterade läshög, nu för februari. Den som väntar på något gott, et cetera.

Bildkälla Goodreads

"Blod säljer" är en samling med fyra av Stephen Kings längre noveller, titelnovellen skulle till och med kunna räknas som en kortare roman.

"Mr Harrigans telefon" var den berättelse jag tyckte minst om av de fyra, men den var absolut inte dålig. När King skriver långa noveller så känner jag som läsare väl igen mig i miljöerna och berättarsättet. 
Novellen är en coming of age-berättelse om Craig som hjälper sin äldre granne mr Harrigan. Men också om att växa upp och hantera saker som mobbare, förälskelser och sorg.Och mobiltelefoner.

"Chucks liv" är en berättelse i tre akter som berättas baklänges. De frågeställningar som ställs i Akt III, alltså novellens första del, får sina förklaringar i den första akten, tillika novellens sista del.
Jag tyckte mycket om den här novellen. Jag upplevde den som rörande, på ett nästan oväntat sätt. Full med Kingska finurligheter och saker som inte riktigt hör dit, men som ändå är helt självklara. Ska jag välja en favorit bland de fyra, så står det mellan den här och nästa novell.

"Blod säljer". Titelnovell och även bokens längsta. Holly Gibney introducerades i "Mr Mercedes" och nu får hon egna verk skrivna till sig. "Blod säljer" är en uppföljare till "Outsidern". Du behöver inte ha läst den för att hänga med i den här berättelsen, men den spoilar "Outsidern" ganska rejält, så ska du läsa båda börjar du med romanen. 
Min andra favoritnovell i boken. Trolightvis den jag gillade allra mest, men det kan bero på att jag tycker så mycket om Holly. Henne hittade han på bra.

"Råttan" behandlar något som ofta förekommer i Kings skrivande - en författare med någon form av problem. Den här gången är det Drew, som möjligen kan klämma ur sig en novell och få den publicerad, men den där romanen han så innerligt vill skriva vill inte komma till honom. Förrän han får ett fantastiskt uppslag, och beger sig till sin pappas stuga långt uppe i Maines skogar för att kunna skriva ostört. 
Vissa bitar här kändes som en klassisk saga. En överenskommelse som träffas utan att egentligen tänka på alla konsekvenser som kan uppstå.

Jag gillade den här. Jag hoppas också att King skriver mer om Holly Gibney någon gång. Vore kul att få träffa henne, Barbara och Jerome fler gånger.

Mitt betyg på "Blod säljer" blev 4/5.