torsdag 24 februari 2022

"Midnattsbiblioteket" av Matt Haig

Ännu en bok som fått mycket hype, och som jag på grund av detta blivit nyfiken på. Risken finns ju alltid då att jag blir besviken när förväntningarna skruvats upp. 
Om "Midnattsbiblioteket" behöver någon triggervarning (och jag tycker kanske inte det) så är det för självmord.

Bildkälla Goodreads

 Mellan liv och död finns ett bibliotek. I det biblioteket finns det oändligt med böcker som alla ger dig möjlighet att prova ett annat liv som du kunde ha levt. Vad skulle du ha gjort annorlunda om du fick chansen att göra ogjort något du ångrar?
Nora Seed hamnar i Midnattsbiblioteket och får chansen att leva om sitt liv och ställa allt till rätta. Hennes liv har alltid varit fullt av besvikelser, och hon känner att hon svikit alla omkring sig - inklusive sig själv. Jakten på det perfekta livet kan börja.

Det tog ganska lång tid för mig att läsa den här boken, som jag ändå upplevde var både lätt- och snabbläst. Vi kan skylla på att jag hade migrän ett tag förra veckan, och då har jag väldigt svårt att koncentrera mig på att läsa - så klart. Men det tog ett tag för mig att komma in i boken. När jag väl var där så gick det fort. Boken är ganska övertydlig i sitt budskap, och bitvis blir det nästan en självhjälpsbok förklädd till en roman. Jag vet redan hur det ska sluta när jag börjar läsa, det är bara vägen dit jag inte vet något om. Bitvis är det aningen spännande, andra bitar känns repetitiva och till och med småtråkiga. Långa partier känns det som att vi bara står och trampar på samma ställe. Det kan kännas som en lång och omständlig resa för att ta oss dit jag ändå visste att vi skulle komma.
Det är en rolig bokidé, men kanske inte helt igenom så väl utförd. Hade kanske gjort sig bättre som en novell?

Jag tyckte inte illa om "Midnattsbiblioteket", men jag älskade den inte heller. Betyget landade på 3,5/5.