onsdag 8 februari 2023

5 favoriter: Arvegods

Hur många artiklar med tema inredning har du läst där "hemmet fyllts med en mix av IKEA-möbler och loppisfynd"? Ganska många kan jag tänka mig. Jag är likadan,men jag har hittills inte visat upp mitt hem i något flashigt inredningsmagasin (de vill väl inte se mitt välslitna kök kantänka). Dessutom vet jag inte om det är så värst mycket loppisfynd.Mer IKEA och saker vi ärvt. Som de här fem favvisarna.


Den här fina blomvasen står i mitt bibliotek. Förutom att det inte är en blomvas,utan en lampa med porslinsblommor på. Den är lite sliten och trasig här och där,men ger ett underbart sken. Den kommer från älskade makens mormor,och jag blev mycket glad när jag kunde få den som ett minne från henne. Den satt jag många gånger och beundrade i hennes vardagsrum.


Också i mitt bibliotek har jag den här tavlan på en tavellist. Den saknar nämligen upphängning i sin väldigt slitna ram av? Gips? Tror jag. Konstnären är min pappa, och tavlan fick jag av mamma efter hans bortgång. Egentligen kommer den från när de tömde farfar och farmors hus, och det är farmor som ramat in den i den här trasiga ramen. Jag vet inte när pappa målade den, men gissningsvis var han inte värst gammal. Han var duktig på att teckna, men gjorde det sällan.
(Den lila krumeluren som skymtas, har J gjort.)


I mitt bibliotek hänger också den här ljuskronan i Karl XIV stil. Det har varit indraget el i den, men det har vi tagit bort och den hänger där enbart som dekoration. Någon gång kanske vi drar om den, men troligen inte. Vi tänder inte ljusen i den heller, fast det borde vi kanske göra någon gång på grund av vore kul.Och mysigt.


Jag har väldigt länge tyckt om mönster på äldre porslin, och en av favoriterna heter Berså, kom från Gustavsberg, och designades av Stig Lindberg. Mönstret finns i nytillverkning också, och jag har en del saker i just nyversion - som tändsticksasken och pappmuggen (från Donken!) som syns i bakgrunden. Det enda av riktigt antikvärde jag har i Berså, är porslinsföremålen i förgrunden.
Salt- och pepparströare, samt flaskor till olja och vinäger. De har stått i min farmors kök (farfar gick nästan bara in därför att äta), och nu står de på display i mitt vitrinskåp.


Sista saken ut kommer även det från farmor och farfar, och är störst i det här inlägget. En buffé, som jag tror är gjord i björk. Ena dörren är lite trasig, och kanske kommer jag se till att laga den någon gång. Är lite väl lätt att peta upp för nyfikna katter, och det kan ju medföra katastrof med alla glas vi förvarar där inne. Samt "finporslinet", vaser, uppläggningsfat och ljus. Bland annat. Stor, tung, ganska otymplig - men jag älskar den. 
När pappa var liten fick han tag i en stämpel som han stämplade på insidan av buffén med. Det var på den tiden en busig liten gosse kunde få stryk för sådana tilltag och det fick han också. Nu är det en av de sakerna om gör skåpet än mer speciellt för mig. I betraktarens ögon, som det heter.