torsdag 16 februari 2023

Sett på TV: The Great*, säsong 1

Spoilervarning när jag skriver om TV. 

*an occasionally true story. Jo, det står så på titelkortet inför varje avsnitt,och det är kanske tur så att ingen tror att det verkligen gick till så här. Bara det att de döper Sveriges kungapar till Hugo och Agnes... 
Anyhoodles. "The Great" är den bitvis sanna berättelsen om Katarina den Stora, som genom en palatskupp tog makten från sin make Peter III. Drygt 100 år efter att Descartes dött under ett besök i Stockholm, trots att Catherine påstår sig ha träffat honom i första avsnittet. Ja, jag har roat mig med att hitta alla historiska fel som dyker upp i den här serien.

Bildkälla Rotten tomatoes

Nu är ju det här en komisk serie i första hand och en historisk inte ens i andra hand. Det förekommer vissa historiskt korrekta saker, men det mesta är hittepå. Gör inte serien dålig för det, utan jag har haft väldigt roligt när jag tittat.
Stor förtjänst för det ligger såklart på skådespelarna. Elle Fanning spelar Catherine och Nicholas Hoult är Peter.Båda får sträcka på sina komikermuskler, kanske allra mest Hoult eftersom Peter här framställs som ganska korkad och inkompetent, mot Catherines smarta och makthungriga gestalt. 
Hela första säsongen handlar om Catherines första tid som kejsarinna. Hur hon kommer till Ryssland med en naiv bild av vad äktenskapet ska bli, besvikelsen över sin make och beslutsamheten att göra Ryssland till något bättre. 
Kring Catherine bildas en liten grupp kuppmakare. Kammarjungfrun Marial, som längtar tillbaka till sin status som hovdam som togs ifrån henne när hennes far grovt förolämpade kejsar Peter, är den som först för upp tanken på en kupp. De får med sig greve Orlo, general Velementov och Catherines älskare Leo i den innersta kretsen.
Under tiden roar sig Peter med att festa, jaga, ha sex med bästa kompisens fru och förlika sig med att leva i skuggan av sin far - Peter den Store (inte hans pappa på riktigt).
Kuppen kommer innan första säsongen tar slut, men inte utan offer. Däremellan hinns det med bisarra fester, förgiftningsförsök, ett utbrott av smittkoppor, ryktesspridning, och idoga försök till barnaalstrande.

"The Great" har en andra säsong (som jag börjat titta på) och en tredje är bekräftad, men kommer troligen först nästa år. Huzzah!