fredag 3 februari 2023

Januaris bokhög

Det blev en liten hög böcker i januari. Fyra stycken utlästa, och så har jag kommit ungefär halvvägs i månadsboken "Ulysses" av James Joyce också. Uppifrån och ner är ordningen jag läste dem i.



"Ett lyckligare år" av Jonas Gardell. En av två böcker i januari som delvis utspelar sig i min hemstad Örebro. Jag tyckte titeln passade utmärkt att börja året med, och så gillade jag den så pass att jag gav den 4/5 i betyg. 
Svensk HBTQ+ historia,berättad i romanform men baserad på verkliga händelser och personer.

"Den store Gatsby" av F. Scott Fitzgerald läste vi i Plejaderna,och vi var sådär imponerade av denna bok som verkar vara definitionen av det glada 1920-talet. Den fick bara 2,5/5 i medelbetyg av oss. Vi ville tycka om den, men det gick inte så bra. Miljöbeskrivningarna är bra, men personerna känns platta och deras samtal konstlade. Konsekvenstänkande är också ont om. Massa rikt folk som partajar och är otrogna, och så lite tragedi på det.
Mitt betyg blev ändå 3/5.Lite imponerad av klassikerstatusen är jag kanske.

"En bättre värld" av Anthony Doerr är en bok med fem huvudpersoner i tre olika tidslinjer. Från 1400-talets Konstantinopel, via en nutida terroristattack mot ett bibliotek, till en framtid där en resa till en annan planet är mänsklighetens hopp om överlevnad. Allt binds ihop av en särskild bok, och kärleken till litteratur och bibliotek. Fick betyget 4/5 och blev januaris favoritbok.

"The one hundred years of Lenni and Margot" av Marianne Cronin blev januaris enda bok på engelske,och den andra där vissa händelser utspelar sig i Örebro. Lenni och Margot träffas på sjukhusets konstkurs,och när de upptäcker att de tillsammans är 100 år bestämmer de sig för att göra 100 teckningar över sitt liv, och berätta sina historier för varandra. Lättläst, ganska rolig, och så klart sorglig också. Betyget blev 3,5/5.