torsdag 8 februari 2024

5 favoriter - i skafferiet

I mitt skafferi har jag massor av saker jag tycker om att äta och göra mat av. Ibland dyker frågor upp som gäller vilka x antal varor du inte vill vara utan i din frys/ditt kylskåp/ditt skafferi/ditt badrumsskåp/din garderob. Som du märker har jag blivit inspirerad av det den här gången och bestämde mig för att ta en funderare över mitt skafferi. Det var inte lätt, kan vi säga. Till slut kom jag fram till dessa fem, på grund av att de går att göra så mycket med.


Olja. Just här är det olivolja, som på grund av små olivskördar några år + inflation och grejer, blivit hiskeligt dyrt. Jag gillar olivolja till vissa maträtter, dressing och många marinader, men den olja jag använder allra oftast är nog rapsolja, för att den är så smakneutral och därmed passar till det mesta. Alltså är olivolja och rapsolja det som (nästan) alltid står i skafferiet.

Mjöl. Det behöver inte vara just Vetemjöl special, men det var den som stod närmast. Jag är en sådan där människa som tycker mycket om bröd, och är glad över att jag inte har celiaki så att jag kan äta det utan besvär. Where there is bread there is life, på ett ungefär. Och för att kunna göra bröd (och kakor) så behövs mjöl. Och vatten och salt och möjligen något jäsmedel. Som surdegsgrund, som jag gjort själv av... mjöl och vatten, tänka sig.

Tomatkonserv. Muttis finkrossade är en av favoriterna, men jag gillar hela och passerade tomater också, och försöker se till att alltid ha åtminstone några tomatkonserver det hemma. Lätt att göra mycket av. Pastasås, soppa, grytor. Flupp i med en tomatkonserv bara så blir det så mumsigt så.

Bönor. Egentligen baljväxter i stort, och här gillar jag att ha både torra och färdigkokta hemma, det sistnämnda helt av bekvämlighetsskäl. Och frysta, om vi snackar sojabönor/edamame. Husets vegetarian flyttar ut om några månader, men gissningsvis kommer det gå åt mycket baljväxter även efter hennes flytt. Det är både gott och billigt, och älskade maken och planerar inte att bli karnivorer, utan kommer fortsätta ungefär som nu - varierat.

Ris. Mitt favoritris är basmatiriset,men jag äter det som serveras. Det har inte alltid varit så, när jag var liten var jag inte alls lika förtjust. Kan kanske bero på att en av mina morbröder lyckades lura i mig att det var myrägg. Möjligen. Ris fick vara med här istället för pasta, för pasta kan jag göra själv om det kniper, ris har jag lite större besvär med att odla själv. 

Föll på mållinjen: socker/honung, havregryn, pasta/nudlar. Kryddor och salt har jag i kryddskåpet, så det var utom tävlan, och te förvarar jag också i ett annat skåp. Annars hade det självklart stått Earl Grey på bilden.