onsdag 14 februari 2024

Sett på TV: White collar, säsong 1

Spoilervarning på TV-inlägg.

Behöver jag ens spoilervarning på en tv-serie som avslutades för snart 10 år sedan? Kanske, om någon blir sugen på att se var Matt Bomer slog igenom, precis som jag ville göra. Jag hade redan sett pilotavsnittet på den här serien någon gång för flera år sedan, men av någon anledning blev det inte av att jag tittade vidare just då. Nu kände jag däremot att jag ville titta på något som har ett gäng avsnitt att beta av, istället för miniserier eller korta säsonger. Sammanlagt 81 avsnitt finns det, och jag har tittat på de första 14.

Bildkälla JustWatch

Neal Caffrey är en skicklig bedragare och förfalskare som alltid kommit undan med sina brott. Tills FBI-agenten Peter Burke får honom fast. Med bara några månader kvar på sitt straff rymmer Caffrey från fängelset, och det blir Burkes uppdrag att hitta honom igen. När Caffrey ger Burke en ledtråd till ett viktigt fall, får Caffrey chansen att avtjäna resten av sitt straff med fotboja, som konsult åt FBI gällande så kallade white collar-brott.
Samtidigt som Caffret hjälper Burke,letar han efter sin flickvän som försvunnit, och verkar hållas mot sin vilja av någon. Någon som vill ha något som Caffrey antas ha stulit.

Det här en sådan där lite småmysig serie. Det är bitvis spännande, även om inte alla fall är av lika stort intresse. Då gillar jag mer den spirande vänskapen mellan Burke och Caffrey. För att ha varit på olika sidor om rättvisan, så har de väldigt mycket gemensamt och liknade värderingar. 
Det märks dock att serien har några år på nacken. Serien gick mellan 2009 - 2014, och det märks på en del val som tagits. Som att Caffrey går omkring med en fedora, och det ska vara coolt... Serien är även drabbad av sådan där tuff musik med mycket elgitarr och trumma, och skakiga klipp med snabbspolningsknappen på. En del missar i castingen också. Inte bland de bärande rollerna, men vissa biroller lämnar mycket att önska.
Det kan jag ändå ta, för det här gillar jag. Precis lagom mycket action och bromance för att jag ska gilla. Säsong två rullar redan nu, och jag kommer antagligen plöja hela serien. Möjligen med avbrott för "Young royals", som kommer med sin sista säsong i mars.