lördag 24 februari 2024

"Holly" av Stephen King

Äntligen kom så turen till att läsa Stephen Kings senaste bok. Efter en lite trög start på grund av mentalt trött gick det rasande fort att läsa det tredje verket med Holly Gibney som huvudkaraktär, hon som först dök upp i Bill Hodges-trilogin, men som ville vara kvar i Stephen Kings böcker ett tag till.

Bildkälla The StoryGraph

När Penny Dahl ringer upp Finders keepers detektivbyrå i förhoppningen att anlita firman för att hitta sin försvunna dotter Bonnie, är Holly Gibney först ovillig att ta sig an fallet. Hennes partner Pete har covid, och Hollys mamma har precis gått bort. Dessutom är det meningen att Holly ska vara ledig. Någonting med fallet får ändå Holly att ta sig an det.
Inte långt från där Bonnie Dahl försvann bor det pensionerade professorsparet Harris, Rodney och Emily. Under den polerade ytan döljer sig mörka hemligheter, och i deras välordnade källare finns den största hemligheten av dem alla. 
Det ska dessutom visa sig att Bonnie inte är det första försvinnandet i närområdet.

Som sagt, när jag väl satte igång att läsa den här boken på riktigt gick det i en rasande fart. Det är spännande från start, och även om vi får veta redan i första kapitlet vem-som-gjorde-det, så är det ändå nagelbitarspännande att läsa om hur fallet nystas upp. 
Boken berättas i olika tidslinjer. Dels bokens nu, men den sträcker bak till oktober 2012 där boken börjar. Sedan arbetar den sig framåt för att till sist sammanstråla i bokens nu under upplösningen. Lite som de olika tidslinjerna i "Dunkirk". Jag gillar det berättargreppet väldigt mycket, för det ger mig som läsare information när det "händer", i stället för att det ska återberättas  Det levandegör också karaktärerna på ett fint sätt. Inte bara de goda och oskyldiga, utan även den ondska som finns dold under en vacker fasad.
Holly Gibney är också en väldigt fin karaktär, och jag förstår att King har svårt att släppa henne. Hon har många brister, men är smart och ser detaljer där ingen tänker på att leta efter dem. Inte undra på att hon är så fenomenalt duktig på att lösa fall, även sådana med en liten twist.

Jag gav "Holly" 4,5/5 i betyg. Jag hoppas Stephen King skriver fler böcker om Holly Gibney.