torsdag 7 mars 2024

5 favoriter - I kylskåpet

Det finns många saker som alltid finns i min kyl som jag inte tar med idag. Mjölk, yoghurt, ost, pålägg, smör, ketchup och senap, grönsaker och rotfrukter. De känns liksom så självklara att de nästan skulle bli lite tråkiga att ta upp på en sådan här lista, nu när jag fortsätter på mattemat med mina 5 favoriter. Förra månaden tittade vi i skafferiet, idag är det kylskåpet som gäller. 


Det syns ganska bra att det är på Ica vi handlar oftast, men vi besöker andra butiker också, fast inte lika ofta. Anyway, låt oss titta på 5 favoritsaker jag plockade fram ur kylskåpet idag.

Jordnötssmör. Min favorit är den här ekologiska naturella varianten som enbart innehåller jordnötter. Gillar korta ingredienslistor. Slätt ska det vara också. Det finns en annan variant på den här, som är saltad och cruchy, som orättvist nog dessutom finns att få i en större burk. Önskar att den här också kom i en större burk, men det är som det är.

Majonnäs. Ja, jag skulle kunna göra min egen, men orka. Tant är väl lat. Eller unnar sig, beroende på hur man ser det. Ganska nyligen hittade vi Kewpie mayonnaise på en av favoritbutikerna med brett asiatiskt sortiment, och den är god vill jag lova. Passar allt som majonnär passar till.

Oliver. Min favorit är svarta kalamataoliver, men älskade maken föredrar halkidiki, och som synes var det han som valde oliver den här gången. Också. En gång i tiden tyckte jag oliver var superäckligt, men det har som synes ändrat sig ganska rejält.

Creme fraishe. Passar till så himla mycket är så god på egen hand också. Till tacokvällen, till coleslaw, i en sås, som kall röra till middagsmaten (olivolja, salt, peppar, vitlök och (dill) örtkrydda). Föredrar den olätta varianten, och har ofta en 5 deciliterare står i kylen.

Jäst. Jag har börjat baka vårt bröd själv. Jag försöker med surdeg, som gick så bra för mig förut, men nu vill det sig inte alls. Har fått kasta mer brödförsök än vad jag vill medge, men jag ger mig inte. Fast eftersom vi fortfarande vill äta bröd, så använder jag såklart jäst som jäsmedel istället. Jag har torrjäst också, men föredrar färsk. Kan bli bli bagels av den här jästen. Eller bullar. Eller något annat bröd som är gott. Har varit sugen på att baka croissant ett tag nu...