fredag 22 mars 2024

FredagsFilmen revisited: Poor things

Jo men det gick ju att lista ut med lilltån att jag inte skulle komma iväg på bio den här gången heller, även om jag funderade på det när jag skrev om "Poor things" i början på januari. I stället gick filmen helt plötsligt att streama på Disney+, så filmvalet den helgen var lätt.

Bildkälla MovieWeb

Doktor Godwin Baxter har hittat en drunknad kvinna, och genom att transplantera en ny hjärna i henne har han skapat en sällskapsdam till sig själv. För att hjälpa till att föra protokoll över hennes framsteg anställer han en assistent, som snart förälskar sig i den vackra Bella.
Hon rymmer dock sin väg ut i världen med Duncan Wedderburn, och lär sig nya saker om världen omkring sig. Om dess skönhet och dess grymhet, och allt däremellan.



Numera vet vi att den här filmen kan stoltsera med ett par Oscars-gubbar. Bland annat fick Emma Stone sin andra Oscar för rollen som Bella Baxter, och jag kan hålla med om att hon är väldigt bra i sin roll. Filmen vann också för kostymerna, och även där känner jag att priset hamnade helt rätt, för särskilt Bellas kreationer är helt fantastiska. Även filmens miljöer är fantastiskt vackra, och rent visuellt är det här en underbar film, med sina steampunkmiljöer i mestadels glada färger.
Resten av filmen ger jag däremot inte mycket för. Det är mycket som känns som att det är med av ren chock value, alltså bara för att få publiken att haja till. Som alla djurhybrider, och allt skärande i lik. Djurhybriderna är ett kapitel i sig, och visar ett subtilt djurplågeri som inte kändes helt bra, ärligt talat.
Och så allt detta sex. Tydligen sker all frigörelse för Bella med det hon har mellan benen, och hon har således väldigt mycket sex, på olika platser i världen och med många olika människor. Om man tar bort allt det, vad blir då kvar? Bella ska vara en människa utan skam, som försöker göra gott, och bli fri och jämställd. Det är dock så pass lte med av den varan att budskapet drunknar lite i Bellas vilda eskapader. Som jag läste i en recension, hade jag velat se porr hade jag satt på en porrfilm.
Så. Väldigt vacker att se på, men inte bra minsta lilla. Faktiskt sämsta filmen jag sett hittills i år, så det var ju bra att jag inte slösade biobiljettspengar på den.