fredag 8 mars 2024

FredagsFilmen: The zone of interest

Det börjar närma sig Oscars-tider, och även om priset i sig har tappat lite av sin glans och har en ganska dyster historia, så är det ändå ett viktigt pris. Det är prestige att vinna en gyllene gubbe, så är det. De fem stora priserna är huvudrollerna, manus, regi och bästa film. Dagens filmämne är nominerad i tre av de kategorierna, ingen av dem är huvudroll.

Bildkälla YouTube

Bredvid Auschwitz koncentrationsläger bor lägerledaren Rudolf Höss och hans familj. Tillsammans försöker de skapa det perfekta livet för sin familj, samtidigt som hemska saker händer på andra sidan deras trädgårdsmur.


Jag känner mig väldigt kluven till den här filmen. Jag skulle vilja se den, men jag vet inte om jag skulle orka. Det som händer på ljudspåret är så fruktansvärt hemskt, och jag har förstått det som att det är så fasorna i lägret finns med i den här filmen. I övrigt är det en film om en halt vanlig familj, som vill ha ett fint liv för sig själva och sina barn. Det är den där biten om att det sker på bekostnad av otroligt lidande som gör att jag får en klump i halsen bara av att tänka på att se filmen. Jag har bland annat aldrig klarat av att se om "Shindler's list", för att det som händer bortom filmens handling, är så fruktansvärt hemskt. 
Ändå känns det här som en väldigt viktig film, särskilt i dag när liknande krafter som då börjar visa sig lite varstans här i världen. Vi är dåliga på att ta lärdom av historien, så är det. Tyvärr.
Tål att tänkas på när det är dags att rösta.