tisdag 12 mars 2024

Plejaderna om "Uppdrag Hail Mary" av Andy Weir

Det blev en veckas försening på Plejadträffen, då vår värdinna tyvärr blev sjuk. Så kan det gå. Men i söndags samlades vi allihopa, åt gott, pratade om högt och lågt, gosade med kattunge och husets vuxna katter (värdinnan föder upp Neva masquerade).
Och så pratades det bok - så klart. För mig blev det en omläsning den här gången, då jag läste "Uppdrag Hail Mary" första gången sommaren 2022, och älskade den så mycket att den var en av det årets bästa böcker. Frågan är om den höll för en omläsning. 


Bildkälla The StoryGraph

Ryland Grace vaknar upp på en okänd plats utan några minnen alls - han minns inte ens sitt eget namn. Han förstår dock att han är vetenskapsman och befinner sig i rymden. Allteftersom hans minnen återkommer förstår han att han är ensam överlevare på ett uppdrag ut bland stjärnorna, för att försöka finna en lösning på det problem som hotar allt liv på Jorden. 

Vi var eniga i att den här boken var en bladvändare som sög in oss som läste. De som lyssnade fann sig sätta sig ner och lyssna intensivt, och inte pyssla med annat under tiden de lyssnade. Det var också en sådan där bok där det varit lätt att läsa bara lite till, och sedan upptäcka att klockan är alldeles för sent på natten för tockna stolleprov. Kort sagt - vi gillade.
Det kunde bli lite jobbigt ibland med alla vetenskapliga uträkningar och beskrivningar, men eftersom de egentligen inte var viktigare för handlingen än att etablera något, så gjorde det ingenting om vi inte riktigt förstår vad som skedde. Spoiler - det gjorde vi inte.
Det allra bästa med boken är dock de relationer Ryland Grace bygger upp under bokens gång. Arbetet med att försöka hitta lösningen på Jordens problem, varvas med återblickar i hans liv när minnena återvänder till honom. Alla är kanske inte hundra procent underbara, men de drivs alla mot samma mål, till vilket pris som helst.
Vi ställde oss också frågan om hur mänskligheten skulle bete sig om det scenario som utspelar sig i boken skulle bli verklighet. Vi hoppas så klart att mänskligheten skulle gå samman och försöka hjälpa varandra, men tyvärr är det svårt att tro att det skulle bli så. Se bara på hur världen ser ut idag. Skulle verkligen de som har dela med sig till de som inte har? Eller är var och en sig själv närmast? 

Som sagt var - den här gillade vi. Plejaderna säger bra, bra, bra! *jazzhänder*
Medelbetyget på "Uppdrag Hail Mary" blev 4,6/5, vilket betyder att den delar på topplatsen (med "Livet efter dig" av Jojo Moyes) bland våra utlästa böcker. Som lägst fick den 4/5, högst 5/5. En av de där femmorna stod jag för, för jo, boken håller för en omläsning. Det var precis lika spännande och mysigt den här gången.