tisdag 5 mars 2024

Sett på TV: White collar, säsong 2

Spoilervarning på TV-inläggen.

Säsong två av serien som lades ner 2014, för snart 10 år sedan alltså. Fast jag tycker att serien håller. Lite lagom ryspysig, med trevliga karaktärer och fina relationer, och lite lagom finurliga fall att lösa. Dessutom med återkommande skurkar att besegra.

Bildkälla The Movie DB

FBI-agenten Peter Burke fortsätter lösa bedrägeribrott med sitt team, som bland annat består av Neal Caffrey, en dömd bedragare och förfalskare som avtjänar återstoden av sitt straff med fotboja, och med att lösa den typ av brott han tidigare begått.
I säsongens start sörjer Neal sin flickvän Kate, som dödades i en explosion i finalen av säsong ett. Han är fast besluten att finna hennes mördare och spåren leder honom både inom FBI, och långt tillbaka till hans eget förflutna.

I säsong två får vi äntligen se Kate i lite mer än korta glimtar. Eftersom hon är död, så handlar det så klart om återblickar, men här får vi ett helt avsnitt där hon är med, och där vi också får veta mer om Neals bakgrund. Det finns också en återkommande tråd om Neals gamla chef och mentor, Adler, som svindlade många miljoner och flydde utomlands. Nu är han tillbaka för att leta efter en gömd nazi-skatt, och FBI och Neal försöker parallellt lösa samma mysterium. Vem hinner först till skatten?
Vänskapen mellan Peter och Neal fortsätter att växa, men samtidigt finns det misstänksamhet där från Peter sida. Han vet inte om han kan lite helt på Neal, med tanke på hans förflutna.

En sak jag funderat på under tittandets gång är om det inte finns någon som helst tystnadsklausul när man jobbar som FBI-agent? Peter pratar så glatt om sina fall med sin fru, och får en massa input från henne, och ibland hjälper hon till mer handfast än vad jag tror att en riktig partner till en FBI-agent skulle göra. Peters fru Elisabeth är också frånvarande en stor del av säsongen. Jag läste någonstans att Tiffany Thiessen, som spelar Elisabeth, var mammaledig under en del av säsongen, och därför finns hon bara med i korta sekvenser där hon talar i telefon med sin man från en av många tjänsteresor hon gjorde det året. Tydligen. 

Jag tittar vidare, och tittar just nu på den tredje säsongen. Snart halvvägs i serien, dessutom.