lördag 2 mars 2024

Februaris böcker

Jag hann läsa fem böcker februari. Eller fyra och en halv, eftersom en av dem var månadsboken som jag läste i både januari och februari. 
Som vanligt är det först utläst bok som ligger överst, och så jobbar vi oss ner i högen. 

"Ghostwritten" av David Mitchell är hans debutbok och alltså första boken ut i min omläsning av hans böcker. Jag vill se hans universum växa fram, eftersom återkommande teman är vanliga i hans böcker. I "Ghostwritten" får vi läsa om tio olika personer på lika många platser i världen. Till en början kan deras berättelser se ut som att de inte har någonting gemensamt, men beröringspunkterna finns där. Betyget blev 4/5, samma som första gången jag läste den.

"Mästaren och Margarita" av Michail Bulgakov är en av de klassiska ryska romanerna, och en bok jag varit nyfiken på länge. Jag kan förstå att den var provokativ när den skrevs, med sin satir och sin kritik av Sovjetsamhället. Jag tyckte däremot inte om absurdismen i den, och hade jättesvårt att hålla isär alla karaktärerna med alla deras namn och smeknamn. Betyget landade på 2/5.

"Holly" av Stephen King är en riktig bladvändare. Har en av hans bästa karaktärer i huvudrollen, Holly Gibney, privatutredare. Här får hon, mitt under pandemin och under tid då hon egentligen skulle vara ledig, i uppdrag att få reda på vad som hänt en ung kvinna som försvunnit. Och nystar av farten upp något större. En väldigt bra King, utan alltför mycket övernaturligheter. 4,5/5 blev betyget.

"The priory of The Orange tree" av Samantha Shannon är månadsboken som var så lång att den fick sträcka ut sig över två månader. En fantasy med världsbildande, politik, religion, magi - och drakar. Både snälla vattendrakar, och jätteelaka elddrakar. Bitvis spännande, men alldeles för långdragen för min smak. Var en väldigt lång väg till slutet, som jag tyckte kändes lite som en pyspunka. Jag kommer inte läsa vidare i serien. 2,5/5 blev slutbetyget.

"Uppdrag Hail Mary" av Andy Weir läste jag för första gången i augusti 2022, och den blev en av det årets bästa böcker med toppbetyget 5/5. Nu läste jag om den för den är vald bok till Plejaderna (vi har träff imorgon). Om den överlevde omläsningen berättar jag inte här, det kommer nästa vecka. Handlar om Ryland Grace som vaknar upp som enda överlevande på en expedition ut i rymden, där hans uppdrag är att försöka finna en lösning på ett problem som hotar hela Jordens överlevnad. Han ska bara komma ihåg vem han är först.