fredag 29 mars 2024

"The fragile threads of power" av V.E. Schwab

För ungefär fem år sedan läste jag sista boken i "Shades of magic"-trilogin. Och där trodde jag att det skulle vara slut med berättelser från det här bokuniversumets fyra London, och de äventyr som Kell hamnat i. Jag hade fel. Upptäckte lite av en slump att V.E. Schwab påbörjat ännu en serie i samma värld. Hittills har en bok kommit ut i denna "Threads of power"-serie, och nu har jag läst den. Hur många böcker serien kommer innehålla vet jag inte, men gissar på en ny trilogi.

Bildkälla The StoryGraph

 
För sju år sedan höll den mörka magin från Svarta London på att sprida sig in i de andra världarna och förgöra dem, men stoppades av de förenade krafterna från tre antaris - Kell, Lila och Holland. Dörrarna mellan världarna förseglades, kanske för gott.
Nu regerar kung Rhys i Röda London, tillsammans med sin drottning, deras dotter och hans livs kärlek - Alucard. Men upproriska krafter i staden viskar om att störta kungen från tronen, och ge makten till någon annan, mer värdig. Och hoten blir allt allvarligare och verkar ha förgreningar ända in i palatset. När ett föremål stjäls, som kan vara väldigt farligt i orätta händer, tvingas kungens bror Kell och hans partner Lila, tillbaka till London för att försöka finna det.
I Vita London har en ny antari tagit tronen. Den unga drottning Kosika är inte rädd för att låta Londons gator bada i offerblod, sitt eget och andras, för att återväcka magin i landet. Men hennes sökande, och alltmer religiösa grubblande, gör att hon riskerar att gå för långt.
Samtidigt jobbar Tes i sin verkstad, där hon lagar magiska ting. En dag kommer en ny kund in, med ett objekt som behöver lagas. Då sätts hjul i rullning där Tes hamnar i centrum. Hon har makten att binda världarna samman, eller lösa upp banden mellan dem för gott.

Jag önskade flera gånger att jag antingen hade läst om "Shades of magic" eller åtminstone en synopsis på den, innan jag gav mig i kast med "The fragile threads of power". Även om det har gått en tid och i mycket har andra, nya, karaktärer i fokus, så är det ändå mycket jag inte minns, och som ibland gjorde att jag inte hängde med helt och hållet. Nu gick det himla bra att läsa boken ändå, och jag fann mig ganska snabbt tillrätta i Röda London och alla kära återseenden - och kanske ett eller annat inte så kärt.
Det handlar mycket om Kell och de andra, men aldrig så att jag kände att det var just de som är fokus för den här bokserien. Tes och Kosika är nya karaktärer, men det märks att de är mycket viktiga, och kommer ha ännu större roller i fortsättningen. Gissningsvis kommer det vara Tes som återigen räddar hela klabbet när serien närmar sig sitt slut.
Boken har en del ouppklarat när den tar slut, men inte på ett frustrerande cliffhanger-vis. Mer som en fingervisning på att det finns mer att berätta. Några av bokens mysterier får sin upplösning, och andra kvarstår. Som vem eller vilka som står bakom rebellupproret The Hand. Är det verkligen Holland som Kosika har offrat till? Och vad är det som kommer ske i Svarta London? Just de två sista tror jag mig ha gissat mig till, men jag kan så klart ha fel. 

Mitt betyg på "The fragile threads of power" blev 4,5/5. Hoppas nästa bok kommer snart.