fredag 5 december 2014

FredagsFilmen: The artist

När jag summerade november häromdagen utsåg jag "The artist" som november månads bästa film - som jag tittat på alltså. En modern svartvit stumfilm, kallade jag den och det stämmer väldigt väl. Jag tycker på allvar synd om människor som dissar film som är stum eller svartvit just beroende på de faktorerna, för då missar man massor av bra filmer, som den här lilla pärlan som till och med vann en Oscar för bästa film, bland annat. 
När jag såg "The artist" tänkte jag både på "Sunset boulevard" och "Singin' in the rain" som även de utspelar sig med avstamp i tiden då ljudfilmen motade bort stumfilmen, och vad som kunde bli konsekvensen av att man helt plötsligt inte platsade längre. Från hyllad till sågad.

Bildkälla New dress a day

George Valentin är stumfilmens upphöjda hjälte. På en filmpremiär möter han beundraren Peppy Miller, ett möte som gör att hon beslutar sig för att söka sig till filmen. Med hjälp av George börjar hennes karriär uppåt, samtidigt som George ser sin egen karriär falla med ljudfilmens intåg.


Alltså... Jag börjar nästan gråta bara av trailern. För att jag minns hur fantastisk den här filmen är in i minsta lilla bildruta. Se den.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med, det är en riktigt bra film!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så SJUKT bra. Sådär så jag blir lite sur på mig själv för att jag väntat så länge med att se den.

      Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .