Är jag den enda mamman i Sverige som inte bakar pepparkakor med mina barn? De tycker nämligen inte att det är superkul, och jag tror minsann att det ändå är jag som är mest förtjust i att äta dem, med tanke på mängden pepparkakor jag brukar slänga i komposten i mars annars. Det finns väl gränser för hur mycket man orkar stoppa i sig. Tror jag.
Anyhow! Eftersom det snart är jul ville jag ändå baka något och snubblade då över ett recept på sugar cookies, en kakvariant som verkar vara mäkta poppis i det där stora landet på andra sidan Atlanten så här års. Eftersom det receptet var ungefär jättestort halverade jag det. Gick hur bra som helst.
Det här är alltså, trots sitt namn, en inte alltför söt kaka i sig som man sedan gör tandläkarbesökssöt genom att häva på massor av glasyr. Som jag och Lilla E gjorde i söndags. De roliga kakorna har hon fixat, jag är den där tråkiga morsan som bara spritsar konturer.
Sugar cookies
170 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
2 ägg
½ tsk vaniljextrakt
ca 6,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Blanda smör och socker tills det är mjukt och smidigt. Arbeta in äggen, ett i taget, samt vaniljen. Rör ner salt, bakpulver och mjöl till en smidig deg. Forma degen till en boll, täck den med plastfolie och kyl den i minst en timme eller helst över natten.
Kavla ut degen på mjölad bänk till ungefär en halv centimeters tjocklek. Jag lät min deg bli rumstemprerad efter en natt i kylen, och det gick plättlätt att kavla ut den. Ta ut kakor med valfritt kakmått. Jag fick fyra plåtar kakor med det här receptet.
Lägg kakorna, inte för tätt, på bakplåtspapper och grädda dem i 200 grader varm ugn 6 - 8 minuter.
Låt kakorna kallna helt innan de glaseras.
Till glasyren blandade jag florsocker med lite mjölk och valfri karamellfärg till önskad konsistens och sedan var det bara att spritsa på.
Vi fick alltid resterna av farmors hembakade pepparkakor mitt i sommaren, jättegott!
SvaraRaderaMitt i sommaren?! Hade jag aaaaaaaldrig vågat stoppa i min mun.
RaderaFörst kan jag säga att pepperkakor kan man äta året runt :) och de håller utan problem så länge också. Inte för att de fått chansen att bevisa det hos oss dårå men i alla fall.
SvaraRaderaVill även tillägga att de där sockerkakorna du gjort, de är riktigt goda utan glasyr också :)
Nästan godare utan om jag får tycka. Och dina pepparkakor är godast av de alla MEN INTE 17 KOMMER DU HIT MED NÅGRA TILL MIG NÄHÄ DÅ!
RaderaNej, vi har inte haft tid. Vi har haft fullt upp med att ta hand om barn som inte ville behålla sina kakor. Men du får gärna komma hit, för nu är dom inte hemma längre.
RaderaHar du sålt dem? :D
RaderaNej, de var i skolan. Men de kommer hem i eftermiddag och sedan blir de här till en bit in i januari
Raderade är ju sådana. Tur att de är söta. :D
RaderaNästan som sockerkakor, fast med en köttigare smak
Radera