onsdag 17 december 2014

Sugar cookies

Är jag den enda mamman i Sverige som inte bakar pepparkakor med mina barn? De tycker nämligen inte att det är superkul, och jag tror minsann att det ändå är jag som är mest förtjust i att äta dem, med tanke på mängden pepparkakor jag brukar slänga i komposten i mars annars. Det finns väl gränser för hur mycket man orkar stoppa i sig. Tror jag.
Anyhow! Eftersom det snart är jul ville jag ändå baka något och snubblade då över ett recept på sugar cookies, en kakvariant som verkar vara mäkta poppis i det där stora landet på andra sidan Atlanten så här års. Eftersom det receptet var ungefär jättestort halverade jag det. Gick hur bra som helst.
Det här är alltså, trots sitt namn, en inte alltför söt kaka i sig som man sedan gör tandläkarbesökssöt genom att häva på massor av glasyr. Som jag och Lilla E gjorde i söndags. De roliga kakorna har hon fixat, jag är den där tråkiga morsan som bara spritsar konturer.


Sugar cookies

170 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
2 ägg
½ tsk vaniljextrakt
ca 6,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Blanda smör och socker tills det är mjukt och smidigt. Arbeta in äggen, ett i taget, samt vaniljen. Rör ner salt, bakpulver och mjöl till en smidig deg. Forma degen till en boll, täck den med plastfolie och kyl den i minst en timme eller helst över natten.
Kavla ut degen på mjölad bänk till ungefär en halv centimeters tjocklek. Jag lät min deg bli rumstemprerad efter en natt i kylen, och det gick plättlätt att kavla ut den. Ta ut kakor med valfritt kakmått. Jag fick fyra plåtar kakor med det här receptet.
Lägg kakorna, inte för tätt, på bakplåtspapper och grädda dem i 200 grader varm ugn 6 - 8 minuter.
Låt kakorna kallna helt innan de glaseras.

Till glasyren blandade jag florsocker med lite mjölk och valfri karamellfärg till önskad konsistens och sedan var det bara att spritsa på.