torsdag 2 september 2021

"En njutbar död" av Ambrose Parry

Sista boken jag hann läsa ut i augusti är den andra historiska boken av Ambrose Parry som handlar om några läkare i Edinburgh under 1800-talets mitt.

Bildkälla Goodreads

Edinburgh 1849. Will Raven återvänder som färdig läkare till doktor Simpsons mottagning, den här gången som doktorns assistent. Här finns också Sarah, numera mrs Banks, som fortsätter arbeta på kliniken, men nu närmare patienterna. Hennes dröm om att bli läkare själv verkar  vara just det - en dröm - men ambitionen att utbilda sig vidare finns där. 
Doktor Simpson är utsatt för en smutskastningskampanj från en läkare som finner sig åsidosatt angående upptäckten av kloroform som bedövningsmedel.
Samtidigt dör människor i en oroväckande takt, ibland hela familjer. Raven tror att han kommit en ny sjukdom på spåren, men sanningen visar sig vara värre än så.

Den här bokserien vilar på fakta, men är fiktion. Doktor Simpson fanns på riktigt och mycket av det som händer kring honom i den här boken hände även på riktigt. Även de många dödsfallen är baserade på riktiga händelser och personer. 
Jag har funderingar på vad den här boken egentligen vill säga. Det är medicinsk historia blandad med kriminalroman blandad med feministiska manifest och kvinnofrigörelse blandad med någon sorts kärlekshistoria. Ibland kan det kännas som att det blir lite väl många ben att stå på.
Boken har även en tendens att bli lite repetitiv. Inte bara för att jag läser order kloroform ungefär en miljard gånger (ångrar att jag inte räknade dem) utan även för att motiv och tankegångar upprepas flera gånger. Det blir en sorts övertydlighet som snarare är irriterande än klargör något. Jag förstod första gången, tack så mycket.
Det är kanske inte direkt lysande litteratur, men boken är ändå på något sätt medryckande. Det är korta kapitel och trots att det handlar mycket om medicin så blir det aldrig medicinsk jargong som är svår att hänga med i. Jag upplevde boken som hyfsat lättläst, och snabbläst var den verkligen.

Mitt betyg på "En njutbar död" blev 3/5.

Jag har inte superbråttom att läsa den tredje boken, som precis kommit ut på engelska. Jag kan vänta till den svenska översättningen, eller hoppa över den helt. Mest för att jag vill veta hur det går för Sarah.