onsdag 8 september 2021

"Later" av Stephen King

Ibland skriver Stephen King böcker som inte innehåller något som är så värst övernaturligt, som en kriminalroman, till exempel. "Later" ger sken av att vara just det - en kriminalroman - men det förekommer massor av övernaturligheter här. Bara så där lite självklart, så att det nästan skulle kunna vara normalt, om det nu inte vore för att det är så väldigt onormalt.

Bildkälla Goodreads

Jamie Conklin bor med sin mamma i New York. Mamman kämpar för att hålla sitt företag flytande efter finanskrisen. Jamie försöker ha en normal barndom, men det är inte alltid så lätt när han har en onormal förmåga.
Hans förmåga kommer dock med ett pris, något som blir tydligt frö Jamie när hans mammas före detta flickvän, som är polis, drar in honom i en utredning där en mördare har hotat att slå till även från andra sidan graven.

"Later" är en ganska kort roman, och är ganska typiskt King i sitt utförande. Har du läst några av hans böcker, så känner du igen dig. Han bygger upp en stämning och en story med till synes små och obetydliga detaljer, på ett så snillrikt sätt att det ibland blir lätt att glömma bort att det är en massa rejält knasiga grejer med i handlingen.
Det blir spännande, och bitvis är boken svår att lägga ifrån sig. Det är kanske inte jättesvårt att räkna ut varthän det barkar, men det är ryspysmysigt att läsa om det ändå. 
Vissa saker hade jag dock kunnat vara utan, och det dyker upp en sak i slutet av boken som kändes både överflödig och lite snaskig. Vad var det bra för, på ett ungefär.
Bli inte heller lurad av att bokomslaget ser ut som en kioskdeckare från 70-talet - boken utspelar sig som sagt under tiden kring finanskrisen.

Mitt betyg på "Later" blev 4/5.