torsdag 23 september 2021

Säsongssammanfattning: American Horror Story, säsong 9: 1984

Som vanligt spoilervarning när jag skriver om tv.

Har varit bitter ett bra tag över att AHS (American Horror Story) plötsligt försvann från Netflix innan säsong 9, med undertiteln "1984", hann visas där. Svaret på varför det var så heter Disney, för de köper ju upp så mycket de kan, inklusive Fox och FX där AHS visats. För mig som förknippar Disney med sjungande möss och übergulliga prinsessor (som måste räddas av prinsar) så blev det lite av en överraskning att AHS hamnat på Disney+. Inte för att jag klagar, för jag har ju Disney+, men så värst snuttig är ju inte den här serien.
Säsong 9 heter alltså "1984" och är från början till slut en hyllning till åttiotalets slasherfilmer. För mig som inte är en slasherfantast var det kanske inte jätteroligt hela tiden.

Bildkälla Haunted MTL

Favoritavsnitt: 9x01 "Camp Redwood" Sommaren 1984 lämnar fem vänner Los Angeles för att sommarjobba som ledare på Camp Redwood. Det visar sig snart att det finns mer slrämmande saker än att berätta spökhistorier vid lägerelden.
9x06 "Episode 100" Efter den långa natten på Camp Redwood får de överlevande ta konsekvenserna av sina handlingar.
9x09 "Final girl" Många år senare kommer en besökare till Camp Redwood, för att söka svar på frågor från sitt förflutna.

Favoritkaraktär: Jag har faktiskt ingen. Jag vill dock säga att Zach Villa var ganska awesome i sin rolltolkning av Richard Ramirez - seriemördaren Night Stalker, som har en framträdande roll i den här säsongen.

Favoritpar: How about no? 

Bäst i säsongen: Som barn av denna tid så älskade jag så klart all tidsenlig musik. 

Värst i säsongen: Som sagt, jag är inget stort fan av slasherfilm, och eftersom det här är en slashersäsong så blev det bitvis lite tråkigt. Många jump scares blir det, och om sådana tycker jag inte.

Övriga kommentarer: Säsong 10 går just nu, men har ännu inte dykt upp på Disney+, som verkar ligga några månader efter i sina uppladdningar. Spin off-serien "American Horror Stories" går just nu upp med ett avsnitt i veckan, en serie där varje avsnitt är en avslutande berättelse, efter vad jag erfar.