torsdag 15 december 2022

5 favoriter: På julbordet

Det lackar mot den där högtiden när Kalle Anka och hans vänner visas på TV klockan tre. Om är svensk. Längtar redan efter Tjuren Ferdinand.
Men julen är ju inte bara Kalle och julklappar, utan även mat. Massor av mat. Och godis. Och jag har så klart en del favoriter jag helst inte vill vara utan till jul, så här kommer fem av mina "måsten".


Bildkälla Cloetta

När jag var liten började julen redan på julaftons morgon. För då hade Tomten varit framme och lämnat av en varsin present till mig och mina bröder, ofta en clementin och en pepparkaka också, och det bästa av allt - Godishuset.
För några år sedan slutade Cloetta med Godishuset och de jularna var inte lika roliga som andra jular, så jag blev själaglad när de återvände. Det här var alltså i vuxen ålder, för jag har smaskat i mig ett godishus om året sedan jag var barn, och nu tvingar jag mina barn (och älskade maken) att göra det samma. Mohaha!


Bildkälla Carlsberg

Är det ens jul i Sverige utan julmust? Jag tror faktiskt inte det. (Eller påsk utan påskmust.) Märket spelar egentligen inte så stor roll, men Apotekarnes (Apotek-Arnes) är aldrig fel. Eller Nygårdas, som vann bästa must i en musttestning anordnad i bekantskapskretsen för en massa år sedan. God att blanda med rom också.


Bildkälla Ica

Ännu ett bevis på att jag är svensk. Och inte vegetarian. För julen skulle nog inte vara lika julig utan julskinka. Jag vill ha min ugnsstekt, alltså lagar jag den själv. När jag var liten pillade jag alltid bort griljeringen, men nu gillar jag den desto bättre. Om det inte vore jag som stod värdinna i år skulle jag nog griljera den på ett icke-klassiskt sätt. För råsocker med små rosmarinkvistar är också väldigt gott.


Bildkälla Dr. Oetker

I helgen är det dags för julgodistillverkning hos mamma. En tradition vi upphållt i massor av år vid det här laget, och som alltid avslutas med köpepizza. För vem orkar laga mat efter att ha kokat kola och knäck, gjort Rocky Road och bakat kakor? Inte vi. Egentligen brukar jag inte äta massor av det som står på gottebordet, men knäck vill jag ha. Med eller utan mandel. Helst med.


Bildkälla Ica

Min mamma världsbäst på att baka Bondkakor. Mina är också goda, men det är något visst med de som mamma bakar. Säkert för att de är bakade "med smör och kärlek". En bondkaka eller sjutton vill jag absolut ha till mitt te och Kalle Anka.