torsdag 1 december 2022

"Tyrannens tid" av Magnus Västerbro

Månadsboken i november kan ju tyckas vara väldigt passande, då Karl XII dog 30 november 1718 och den här boken handlar om hans regeringstid. Den fullständiga titeln är "Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII". Ännu en förträfflig historiebok skriven av Magnus Västerbro.

Bildkälla Goodreads

Karl XII blev enväldigt kung av Sverige 1697, bara 15 år gammal, då hans far, Karl XI, dog. 1700 drogs Sverige in i krig med Danmark, Polen och Ryssland. Sålunda begav sig kungen ut på kontinenten, och det skulle dröja till 1715 innan han återvände. Bakom sig lämnade han ett land han var enväldig härskare över, inga stora beslut kunde fattas utan honom, och riksdagen tilläts inte sammanträda i hans bortavaro. Lägg där till att krig är dyra, soldater dör och nya behövs rekryteras, missväxt och svält utarmar befolkningen och pesten härjar i landet. Det var inte helt kul att vara svensk på den tiden, helt enkelt.
"Tyrannens tid" berättar om några av de människor som levde i Sverige då, och även stort om hur livet här var under en kung som inte var där för sitt folk. Om familjer som splittras, små uppror och hur svårt det var att både styra landet och leva i det.
Karl XII finns med i bakgrunden, för det är ju hans handlingar och krav som påverkar Sverige och dess befolkning, men han spelar absolut ingen huvudroll. Det finns så många böcker om honom ändå, så en till hade knappats behövs. Men livet för hans befolkning är desto intressantare, och det är det boken fokuserar på.
Vissa livsöden i den här boken skulle kunna bli egna böcker, tänker jag under läsningens gång. Till och med faktabaserad historisk fiktion. Så pass spännande tycker jag alltså att det är, och så pass fängslande skriver Västerbro om de här människorna. Det blir nästan som att läsa en roman mellan varven, då de som fått bo i den här boken känns levandegjorda, om än med snå medel.

Om du gillar historia som handlar om vanliga människor snarare än kungar, krig, slagfält och maktspel så kan jag verkligen rekommendera Magnus Västerbros böcker. Börja gärna med "Pestens år", som har människor som förekommer även i den här boken.

Mitt betyg på "Tyrannens tid" blev 4/5. Kanske till och med 4,5...