fredag 2 december 2022

"The rules of magic" av Alice Hoffman

Ännu en bokserie avslutad, nu när jag läst ut "The rules of magic" som är den sista boken i Practical magic-serien. Det går att läsa seriens fyra böcker nästan i vilken ordning som helst, då de är hyfsat fristående, men jag har ångrat mer än en gång att jag inte läste dem i kronologisk ordning. Jag började med den bok som kom ut först, redan 1995 kom "Practical magic" ut, och nästa bok att skrivas var den här, och den kom ut mer än 20 år senare, 2017. Ordningen på böckerna blir lite konstig, helt enkelt, med två "huvudböcker" och två prequel-böcker. 
Magiskt har det varit i varje fall.

Bildkälla Goodreads

För familjen Owens har kärleken varit en förbannelse ända sedan 1600-talet, då Maria Owens älskade fel man.
Långt senare i New York växer syskonen Frances, Bridget och Vincent upp. Deras mamma Susanna vet att de är speciella och att de därför kan få besvärliga liv. Hon sätter upp regler för dem. Inga röda skor eller svarta kläder. Inga katter eller kråkor. Inga böcker om magi. Och viktigast av allt - bli aldrig kär.
Men när syskonen besöker sin moster Isabelle i Massachusetts där familjen Owens alltid har bott, och alltid anklagats för sådant som gått fel i staden, upptäcker de sanningen om sig själva.

De mostrar som finns med redan i "Practical magic" har alltså inte alltid bott i huset på Magnolia street, för det här är boken om den. Alla syskonen är med, så klart, men fokus ligger på systrarna i allmänhet och Franny i synnerhet. Och det handlar mycket om kärlek, och hur den förbannelse som vilar över familjen påverkar dem i hela deras liv. 
Precis som med de andra böckerna får jag den där känslan av att det här skulle vara utmärkta ljudböcker, för berättarröstkänslan är övergripande. Visst förekommer det dialog, men mycket i den här boken berättas bara, lite som en saga. Ibland kan det bli lite tradigt att läsa på det sättet, men för det mesta gillar jag det. 
Den här boken ger också en lite klarare bild över familjeträdet, som kan komma väl till pass vid vidare läsning. Om du inte som jag läste den här boken sist, vill säga.

Jag gillade den här boken rätt så mycket, och mitt betyg på "The rules of magic" blev 4/5. Samlat betyg på hela serien blir 3,5. Kanske med ett plus i kanten också.