Bland mina fem favoriter på julbordet häromsistens så fanns bondkakor med. Helst ska de bakas av min mamma, för den där mammatouchen är en särskild krydda i sig. Men i år var det jag som bakade bondkakorna. De blev så klart inte lika goda som mammas, men goda ändå.
Bondkakor
5½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g grovhackad mandel
200 g smör
Lägg mjölet i en hög på bakbordet och gör en fördjupning i mjölhögen. Tillsätt socker, sirap, bikarbonat utrört i vattnet, mandel och smöret skuret i skivor. Hacka ihop till en smidig deg. (Eller dumpa allt i en matberedare (hela mandlar) och låt den stå för hackandet.)
Forma två rullar, ca cm i diameter. Lägg dem i plastfolie och förvara i kylskåpet tills de är kalla, degen håller sig några dagar om du vill göra den i förväg.
Skär rullarna i ½ cm tjocka skivor, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i 200 ℃, mitt i ugnen, 5-7 minuter tills de är gyllengula.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar!
Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .