torsdag 22 december 2022

Bondkakor

Bland mina fem favoriter på julbordet häromsistens så fanns bondkakor med. Helst ska de bakas av min mamma, för den där mammatouchen är en särskild krydda i sig. Men i år var det jag som bakade bondkakorna. De blev så klart inte lika goda som mammas, men goda ändå.


Bondkakor

5½ dl vetemjöl
2 dl socker
1 msk ljus sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk vatten
50 g grovhackad mandel
200 g smör

Lägg mjölet i en hög på bakbordet och gör en fördjupning i mjölhögen. Tillsätt socker, sirap, bikarbonat utrört i vattnet, mandel och smöret skuret i skivor. Hacka ihop till en smidig deg. (Eller dumpa allt i en matberedare (hela mandlar) och låt den stå för hackandet.)
Forma två rullar, ca cm i diameter. Lägg dem i plastfolie och förvara i kylskåpet tills de är kalla, degen håller sig några dagar om du vill göra den i förväg.
Skär rullarna i ½ cm tjocka skivor, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i 200 ℃, mitt i ugnen, 5-7 minuter tills de är gyllengula.