tisdag 6 december 2022

Novembers utlästa böcker

Den här månaden ser bokhögen nästan ut som de gjorde förr. Sju utlästa böcker blev det. Nu har jag så klart läst poesiboken under tre månader, och månadsboken räknas så klart in här också, men fem böcker är inte illa pinkar av en trähäst det heller. Jag hade lite flyt ett tag där, men nu börjar långsamhetens lov återigen att visa sig när det gäller läsandet. Det är okej det med. Jag har nått mitt Goodreadsmål på 60 böcker (och passerat det), och har ingen bok jag "måste" läsa förrän i mitten av januari när Plejaderna sammanträder igen.
Som vanligt läste jag ut dem uppifrån och ner. Många orangea bokryggar den här månaden...


"For the throne" av Hannah Witten föll mig inte alls på läppen. Andra boken i en duologi som kändes som den kom till mest bara därför att. Upplevde den som tjatig, långsam och förutsägbar. Betyget blev 2/5

"Greywaren" av Maggie Stiefvater är nog det boksläpp jag har sett mest fram emot i år. Tredje boken i Dreamer-trilogin om Ronan och hans bröder och saker som hände när Raven-kvartetten tog slut. Jag är nöjd. Betyg 4/5, som också blev det samlade betyget på hela trilogin.

"Klara och solen" av Kazuo Ishiguro blev mitt val till Plejaderna. En science fiction med en artificiell vän (robot) som berättare. Språket kunde därför kännas lite mekaniskt ibland, och egentligen hände det inte så mycket i den här boken. Plejadernas medelbetyg blev 2,9/5 vilken var väldigt  nära min trea.

"An arrow to the moon" av Emily X.R. Pan har ett av årets finaste bokomslag. Romeo och Juliet möter kinesisk mytologi. Rätt så rörig och jag förstår inte riktigt vad boken vill. Slutet gav mig en riktigt känsla av att ha läst något i onödan, för bra var det tyvärr inte. 2/5 blev betyget.

"Tyrannens tid" av Magnus Västerbro var min månadsbok i november. Om Sverige under Karl XII regeringstid. Mycket krig som utarmade landet, och på hemmaplan led folket, när Kalle dussin härjade runt på kontinenten. Väldigt välskriven, och vissa livsöden skulle passa fint som romanunderlag. Mitt betyg blev 4/5. Minst.

"The rules of magic" av Alice Hoffman blev min sista bok i Practical magic-serien. Märks det att jag försöker avsluta påbörjade bokserier innan årsskiftet? Som vanligt i den här serien handlar det mycket om kärlek, och den förbannelse som vilar över familjen Owens. Men också om att finna sig själv och leva det bästa liv en kan. Betyget blev 4/5. Hela serien får 3,5 i betyg.

"A poem for every autumn day" sammanställda av Allie Esiri var den sista av poesiböckerna med årstidstema för mig. En dikt till morgonen och en till kvällen, även om jag alltid läste båda samtidigt. Vissa dikter var bättre än andra, och betyget blev 3/5.