fredag 25 november 2022

"An arrow to the moon" av Emily X.R. Pan

2019 läste jag Emily X.R. Pans debutroman "The astonishing color of after" och älskade den så pass mycket att det hamnade på det årets topplista över böcker jag hade läst. Så det var med stora förväntningar jag satte mig ner för att läsa hennes nästa bok, som har ett av de vackraste bokomslagen jag hållit i i år.

Bildkälla Goodreads

Luna Changs föräldrar väntar sig mycket av henne.Nu när hon snart ska gå ut high school hoppas de att hon med sina höga betyg ska komma in på ett fint universitet - helst Stanford. Men Luna vet inte själv om det är vad hon egentligen vill. Hon är mer intresserad av den nye killen i sin årskurs, den mystiska sprickbildningen som sprider sig över staden, och de underliga eldflugorna som plötsligt dykt upp.
Hunter Yee har alltid kunnat träffa sitt mål, till synes utan att titta. Han är trött på sina föräldrars hemligheter, de som gjort att familjen ständigt är på flykt. Om det inte vore för lillebror Cody skulle han rymma direkt. Och så är han lite nyfiken på den där tjejen i hans årskurs på hans nya skola...

Romeo och Juliet möter kinesisk mytologi i en roman med mycket magisk realism. Och många olika synvinklar. De korta kapitlen inleds med i vems synvinkel vi ser saker, och det är ju tur, för annars hade det blivit övermåttan rörigt. Jag tyckte det var rörigt ändå, och blev inte klok på vad den här berättelsen vill. Vill den vara en kärleksroman med magisk realism i? Eller ett deckarmysterium om vad det är som händer i staden Fairbridge och i Hunters familj? Eller är det en bok om att växa upp och välja sin egen väg? Krav från familjer, skola, kompisar, partner? Det blir mest ett sammelsurium till slut, och jag vet inte riktigt om jag gillar det. Visst kan en bok berätta flera olika saker, men då behöver det vara... bra.
Jag hade som sagt höga förväntningar, och jag hade hoppats på något mer än vad jag fick. Det byggs upp många frågeställningar, och sedan kommer slutet väldigt plötsligt och liksom sveper allt under mattan. Jag lämnas av en känsla av att jag har läst något byggas upp helt i onödan, med tanke på vilket slutet blev. Det känns lättköpt, på något vis.

Tyvärr, "An arrow to the moon" fick endast betyget 2/5 av mig.