onsdag 2 november 2022

Oktobers bokhög

Blir lika förvånad varje månad över antalet böcker jag ändå lyckas läsa nu när jag ofta inte har någon vidare läslust. I oktober blev det fem böcker i min lilla hög. Utläst först överst, precis som vanligt.


"Mio, min Mio" av Astrid Lindgren lyssnade jag mest på den här gången, eftersom jag läste den för bara två år sedan. Den här gången lästes den för Plejaderna, där medelbetyget blev 3,4/5. Jag behöll mitt betyg på 4/5.

"Utopia Avenue" av David Mitchell blev oktobers favoritbok, och kanske till och med bäst hittills i år. Betyget blev självklart 5/5. Om bandet Utopia Avenue och dess framgångar i slutet av 1960-talet.

"The year of the witching" av Alexis Henderson är tydligen den första boken i en ny serie. Jag kommer inte läsa övriga böcker. Förvisso en spännande fantasyvärld, och ett riktigt läskigt patriarkat, men det förvaltas inte så bra och karaktärerna känns platta. Mitt betyg blev 2/5.

"Höstoffer" av Mons Kallentoft var inte en bok för mig. Den klara med nöd och näppe att få en tvåa i betyg. Klyschiga karaktärer, dåligt mordmotiv, regn och regn och mackor och deras pålägg.

"Ringaren i Notre Dame" av Victor Hugo läste jag som månadsbok i oktober. Inte Disney direkt, utan en svidande samhällskritik över kronans och kyrkans stundtals godtyckliga makt över den lilla människan. Betyget blev 3/5.