lördag 19 november 2022

Veckans vego: Svamp med goda såsen

I min "What I eat in a day"  häromdagen utlovade jag receptet på middagen, en smarrig svamprätt som görs smarrig helt på grund av den smarriga såsen. 
Receptet kommer fån kokboken "Bosh!", men jag har förenklat det en del. Där heter receptet "Såsig shiitakesvamp" (s. 30) men eftersom shiitake ofta är inte billigt direkt, så gör jag den ständigt på champinjoner. Men du tar så klart den svamp du vill och gillar. Efter att ha lagat den här första gången insåg jag att receptet i boken är avsett för 2 personer, så jag gjorde alltså om det en del, för att passa en familj med fyra personer. Sist blev det till och med en lunchlåda över!

Bilden blir tyvärr inte roligare än så här. Det är svårt att fota fina kvällsmatsbilder när det är mörka natta ute.

Såsig svamp med ris

350 g svamp
(1 msk majsstärkelse)
neutral olja

Skiva svampen, inte för tunt. Strö eventuellt över majsstärkelse och blanda så att all svamp täcks. (Jag har bestämt mig för att hoppa över det steget nästa gång jag gör det här, för det tillför ingenting. Det kan bero på att jag inte använder shiitake, så om du vill testa så gör det.)
Hetta upp olja i en panna och stek svampen tills det blir gyllene. Häll upp i en skål och ställ åt sidan.

3 klyftor vitlök
3 cm färsk ingefära
1 msk majsstärkelse
lite vatten
1 msk sesamolja
3 msk farinsocker
8 msk mörk sojasås
4 msk risvinäger
2 tsk sriracha, eller mer om du vill ha mer hetta
salladslök
sesamfrön

Skala och finhacka vitlök och ingefära. Blanda majsstärkelsen med vattnet i en liten skål, det ska precis bli lite rinnigt.
På låg värme, värm sesamoljan tillsammans med vitlöken och ingefäran. Stek tills det börjar bubbla och dofta gott. Strö över farinsocker och rör om ett par minuter så att vitlöken och ingefäran blir karamelliserad. Höj värmen en aning och tillsätt stärkelseblandningen, soja och vinäger, och rör tills såsen tjocknat. Rör ner sriracha.
Häll ner svampen och låt allt bli varmt under några minuter.
Skiva salladslöken fint, strö över salladslök och sesamfrön och servera med ris.

När jag serverade det här i måndags sa E: "Det vore nog jättegott med jordnötter i det här", och hade hon sagt det lite tidigare så hade jag absolut testat det. Nu får det bli nästa gång istället. För jag kommer laga det här många fler gånger. Någon gång kanske jag unnar mig shiitake, till och med.