lördag 26 november 2022

Sett på tv: Andor, säsong 1

Så klart spoilervarning när jag skriver om tv.

Häromdagen tittade jag, älskade maken och Chilipojken klart på den första säsongen av Star Wars-serien "Andor". Och det är ju tur att det här var den första säsongen, för det känns som att den slutade någonstans mitt i. Många säger att det här är den bästa Star Wars-serien hittills, och det ligger något i det, även om jag personligen fortfarande tyckt bäst om "The Mandalorian".

Bildkälla TV Insider

Cassian Andor dyker upp första gången i filmen "Rouge One" (för övrigt den bästa fristående Star Wars-filmen) där han är en framdsående medlem bland rebellerna som arbetar mot Imperiet och Kejsar Palpatine. Serien "Andor" är hans bakgrundsberättelse. Här får vi veta vad det var som gjorde att han en gång valde att sluta sig till motståndsrörelsen.
Men serien handlar också om motståndsrörelsen i sig. Hur den bildades och vad de riskerade för att gå emot kejsaren. Allt från senatorer till hemliga grupperingar som sätter käppar i hjulet för Imperiet.
Tempot är ganska långsamt faktiskt. Det är mycket dialoger och långa dagar som då och då avbryts av en actionladdad sekvens. Ett slagsmål, en flykt, ett uppdrag, ett uppror. Vissa partier tyckte jag var lite väl långsamma och utdragna. Det fanns saker som hade kunnat berättas på kortare tid, istället för att dras ut på i tre avsnitt...
Skådespelarna är klockrena i sina roller. Extra kul för svensken att Stellan Skarsgård har en så pass framträdande roll. Mest heder ändå så klart till Diego Luna i titelrollen, och ett plus i kanten för att det finns en droid att älska även i den här serien - den stammande och lojale B2EMO, med smeknamnet Bee.

Lite som vanligt kanske den här serien är mest till för den som redan gillar Star Wars, och känner till universumet och vet hur tidslinjen ser ut. Däremot behöver en inte ha sett "Rouge One" innan en börjar titta på den här serien, då filmen utspelar sig efter händelserna här - av uppenbara skäl. Jag rekommenderar så klart filmen ändå, för att den är bra helt enkelt.
Minst en säsong till kommer alltså. Osäkert på när, men gissningsvis någon gång 2023.