torsdag 9 maj 2024

5 favoriter - Vegokokböcker

Vegetarianen må ha flyttat ut, men det betyder ingalunda att vi har slutat äta vegetariskt i det här huset. Faktiskt är det mesta vi äter här hemma fortfarande vego. Och när jag lagar vego använder jag ofta recept. Ibland från någon app, men oftare från någon kokbok. Som de här fem favoriterna.


Green India (Mattias Kristiansson & Amanpreet Sing Sangha). Eftersom den hamnade överst börjar vi med den. Helt enkelt de klassiska indiska rätterna, och några till, som gjorts veganska eller vegetariska. Ur den här kokboken älskar vi Butter chicken (utan kyckling) lite extra mycket, men även de kikärtorna med te, underbart god aubergine och möjligen det bästa receptet på naan. När E flyttade ut köpte hon sitt eget ex, för jag ville inte skiljas från mitt. 

Megavego och Kaosvego (Sara Ask & Lisa Bjärbo) är nog de böckerna jag lagar oftast från. E fick med sig en egen Kaosvego, men Megavego verkar tyvärr vara slut överallt. Megavego har det perfekta receptet på vegonuggets, men också goda linsgrytor, bästa pastan med citron och edamame och smarriga efterrätter. I Kaosvego finns underbara pastarecept, en blomkålsgryta älskade maken tjatar om ibland, och smarriga chokladbollskakor.

Brynt smör (Julia Tuvesson). En av de bästa smakerna jag vet, och jag tror knappt det går en vecka utan att jag får i mig brynt smör på ett eller annat sätt. Så när det kommer en hel kokbok med avstamp i brynt smör? Ge mig! Vad sägs om potatismos med brynt smör? Eller kladdkaka? Eller någon av alla goda pastarätter som finns här? Yum!

Portionen under tian (Hanna Olvenmark) var boken som slutligen puttade över E till att bli vegetarian, för det var när jag fock henne att bläddra i den som hon insåg att vego inte var svårt. Kokosmjölksgrytan är lite extra god, one pot pasta går inte av för hackor, men min absoluta favorit är nog linsbiffarna med ugnsgrönt och dillyoghurt. Om man också skaffar sig uppföljarboken 300-kronorsveckorna också, så finns det ett vansinnigt gott recept på Belugaplåt med chimichurri.

Nu blev jag hungrig....