fredag 24 maj 2024

FredagsFilmerna: Rebel Moon 1 & 2

Ska försöka vara spoilerfri, men you know the drill. 

Det känns som att det går sisådär för Zack Snyder. Han gör den ena filmen efter den andra om superhjältar och episka fantasier, men det går aldrig riktigt bra. I fallet med "Rebel Moon" såpass icke-bra att det redan florerar rykten om att det inte kommer bli fler filmer än de två jag tänker skriva om idag.

Bildkälla Netflix

"Rebel Moon: A child of fire". På en avlägsen måne i utkanten av galaxen lever en skara bönder ett fredligt liv. En dag kommer armén från regenten Balisarius, som kräver att få merparten av deras nästa skörd. En av bosättarna, en kvinna med ett mystiskt förflutet, bestämmer sig för att försöka samla en grupp rebelliska krigare för att bekämpa Balisarius. Alla har de olika motiv, vissa mer ädla än andra.





Bildkälla Netflix

"Rebel Moon: The Scargiver". Kora och hennes rebellvänner återvänder till sin hemmåne, för att förbereda sig för mötet med Balisarius armé.



Snyders plan var att "Rebel Moon" skulle bestå av 6 filmer, och det bäddas i sängen för en trea i slutet på den andra. Meningen är visst att dessa filmer ska vara en trilogi av duo-filmer, alltså två filmer som hör ihop med varandra repeterat tre gånger. Netflix har vare sig gjort tumme upp eller tumme ner till en fortsättning än så länge, så den som väntar får se. 
Jag har även hört att den här filmidén först pitchades till Disney som en del av "Star Wars", men att de inte tyckte att konceptet var intressant (bra) nog. Och det märks i filmens estetik att Star Wars varit en stor inspiration. Det finns lasersvärd, det finns en elak regent, det finns minst lika elaka underhuggare, det finns massor av planeter att leta upp likasinnade på. Det finns också stora, för att inte säga enorma, likheter med "Sju samurajer" och "Ett småkryps liv" - som är baserad på "Sju samurajer", jag vet. Till och med var de likheterna så övertydliga att det blev fånigt.
Första filmen var helt okej, men under den andra hade jag bra tråkigt. Ändå - som popcornfilm duger de bra, men de är inga höjdare direkt.
Finns alltså att streama på Netflix.