lördag 4 maj 2024

Utläst i april

Som jag nämnt tidigare så var april inte en utmärkt månad för mig när det kommer till läsning av böcker. Jag har haft massor av annat att göra, helt enkelt, och ofta fått bortprioritera läsningen. Så kan det gå. Jag hoppas det kan bli mer läst i maj, för nu har jag inte så mycket inplanerat förrän i slutet av månaden, men vi får se. Jag ska ju ha lust att läsa också, har jag hört.
Det blev bara fyra böcker utlästa i april, uppifrån och ner.


"Emma" av Jane Austen lyssnade jag mest på den här gången. Jag har haft en del problem i april med de böcker jag läst på engelska (alla utom en) känns det som. Här lyssnade jag och hängde med i min egen bok, eller gjorde helt andra saker medan jag lyssnade, och då gick det bättre. 
Det var inte första gången jag läste "Emma", men eftersom jag läser hennes böcker i utgivningsordning var det här vi hamnade den här gången. Mitt betyg är som vanligt 4/5.

"Stöld" av Ann-Helén Laestaduis har jag tänkt läsa länge, och jag blev därför glad när den valdes som läsning för Plejaderna. Två flugor på smällen, och så där. Sedan att jag inte kunde vara med på själva träffen är en helt annan femma. En bok som känns viktig, i sin råa skildring av samernas verklighet. Jag älskade den dock inte så mycket som jag hade hoppats på, och mitt betyg landade på 3,5/5. Plejadernas snittbetyg blev 3,7/5.

"Tales of King Arthur and the Knights of the Round Table" av Thomas Malory var min månadsbok i april, och som jag tragglade. Det märktes ganska rejält att boken fört publicerades 1485, och det känns som att inte mycket har ändrats till den text jag läste. Och då blev det problem när språket var gammaldags, och berättarstilen kanske inte var så spännande som jag hade hoppats på när det handlade om Arthur-legenden. Ändå kul att ha läst ett stycke litteraturhistoria, och betyg et landade på 3/5.

"Cloud Atlas" av David Mitchell läste jag för femte gången, som en del av min omläsning av hans böcker i utgivningsordning, så jag får se hans värld växa fram. En av mina favoritböcker, som också blev aprils favorit och som vanligt förärades med högsta betyg, 5/5.