fredag 10 maj 2024

FredagsFilmen: Stöld

I år har jag bestämt mig för att se filmerna som baseras på böckerna jag läser, om en sådan finns. Så när "Stöld" dök upp på Netflix ungefär samtidigt som jag läste boken var ju den ett självklart filmval. Jag behövde bara övertala älskade maken, och det var inte värst svårt.

Bildkälla Moviezine

När Elsa är 9 år blir hon vittne till hur hennes renkalv dödas. Händelsen blir ett uppvaknade för henne, och plötsligt ser hon hatet mot henne och hennes familj på ett annat sätt. 10 år senare vill hon göra en skillnad för sig och alla andra samer, något som möts av oväntat mycket motstånd.



Storslagen natur och vackert foto. Och en brutal verklighet för samerna. Jag uppskattar att filmen är inspelad på nordsamiska, vilket gör att jag får se filmen med svensk undertext. 
Det är en bra adaption av boken, även om mycket har ändrats. Bland annat har det lagts till en ganska onödig kärlekshistoria, om än kort. Tyckte om att en del fokus låg på syskonkärleken mellan Elsa och hennes bror Mattias. Många andra slätades över, men den fick vara kvar. Det kan så klart sägas så mycket mer på boksidor än i en film av normallängd, men jag tyckte det var lite tråkigt att mysticismen försvann helt, och att många av familjebanden även de hamnade i bakgrunden.
På det hela taget en vacker film. Sevärd inte mist för sitt budskap.