fredag 20 september 2024

FredagsFilmen: Beetlejuice

Fler filmer jag vill se på bio men troligen kommer stanna hemma och titta på när den kommer till en strömningstjänst - "Beetlejuice Beetlejuice". Men innan jag gör det vill jag återknyta bekantskapen med den första filmen, "Beetlejuice", som kom redan 1988. Den uppföljaren lät vänta på sig minsann. 

Bildkälla TV Insider

Adam och Barbara bor i sitt drömhus när de råkar ut för en olycka och dör. När en ny familj flyttar in i deras älskade hus gör de allt för att skrämma bort dem, men när ingenting fungerar beslutar de sig för att kontakta Betelgeuse. Han har dock helt andra planer än att bara hjälpa Adam och Barbara.



Det var alldeles för länge sedan jag såg den här filmen, och jag känner ett allt större behov av att se den nu när den och dess uppföljare är högaktuella. Tur för mig finns den att strömma på Max sedan några veckor tillbaka.
Jag minns alltså inte jättemycket om "Beetlejuice" mer än att den är roligare än vad den är läskig, och att Tim Burtons estetik är väldigt tydlig, med alla underliga figurer som dyker upp i den här filmen. En hel del av dem randiga. Det är mycket ränder i Burtons filmer...
Förhoppningsvis är det här min fredagsmysfilm ikväll. Om jag får älskade maken med på noterna.

torsdag 19 september 2024

"Min lyckliga plats" av Emily Henry

Lite romance/feelgood finns det alltid plats för. Särskilt när den kan fungera som en palate cleanser efter en ganska maffig bok.

Bildkälla The StoryGraph

Harriet och Wyn har länge varit det lyckliga paret, men för flera månader sedan gjorde de slut och bröt sin förlovning. Det vet dock inte övriga i det sammansvetsade kompisgänget om, och när de nu samlas för årets semestervecka i sommarhuset som Harriet älskar, så tvingas de att låtsas om som att allt är som vanligt mellan dem. Och det kommer väl gå bra? De har väl båda gått vidare?

Den här romanen väger tungt på tropen fejkat förhållande, och innehåller en hel massa miss i kommunikationen. Dock inte så fasligt mycket grafiskt sex och det tackar jag för, för tant (jag) har blivit gammal och tycker inte det är lika festligt att läsa om längre. 
Annars vet man vad man får med Emily Henrys böcker. Det är en rapp dialog, ofta humoristisk även under allvarliga samtal, mysiga karaktärer, stora känslor och lyckligt slut. Samt berättat med återblickar varvat med bokens nu.
Boken har ett starkt tema kring vänskap och om att acceptera förändringar i livet och relationer. Det här kompisgänget består av sex personer, där Harriet, Sabrina och Cleo har hängt ihop sedan de var collegerumskompisar, och så har deras respektive partners funnit sin plats i den vänskapen. Och nu håller dynamiken i gruppen på att förändras, på många olika sätt, och det är kanske inte alltid så lätt att acceptera. Djuplodande blir det kanske inte, men något att reflektera över.

Mitt betyg på "Min lyckliga plats" blev 3/5.

onsdag 18 september 2024

Sett på TV: And just like that... , säsong 2

Spoilervarning på TV-inläggen.

Om jag har förstått det hela rätt så kommer det en tredje och sista säsong av "And just like that..." någon gång nästa år. Har jag förstått fel kommer det säkert fler säsonger, men en tredje kommer 2025 i varje fall, den kanske bara inte är sist.

Bildkälla WWD

Säsong två tar vid några veckor efter säsong ett. Carrie försöker sig på en egen podcast, men det går kanske inte helt som hon hoppats. Hon försöker dejta, men känner att tankarna dras till Aidan och hon bestämmer sig för att kontakta honom. Det leder till andra stora beslut i hennes liv.
Miranda och Che försöker hålla sitt förhållande vid liv, men olika mål i livet driver in kilar mellan dem. Samtidigt försöker Miranda få rätsida på vardagen nu när hon ska skiljas från Steve och inte har någonstans att bo.
Charlotte börjar känna sig missnöjd med att tas för given hemma som den som alltid gör allt, och bestämmer sig för att återgå till sin förra karriär när hon blir erbjuden ett jobb på ett galleri.

Gillar jag hur Stanford skrevs ut ur den här serien? Willie Garson, som spelade rollen, var bara med i några få avsnitt i säsong 1 innan han dog av cancer. Nu var det kanske lite för mycket för Carrie att behöva begrava både Big och Stanford i samma säsong, så istället skickades han till Japan - där han blev kvar och bestämde sig för att bli munk. Så kan det gå. Det är väl ett okej sätt att skriva ut en älskad karaktär, men det känns samtidigt lite fel. 
En annan utskriven karaktär är Samantha, som flyttat till London. I säsong tvås sista avsnitt dyker dock Kim Cattrall upp i rollen igen, i en kort liten scen. Blink and you miss it. Den filmades helt skärmad från övrig produktion, och det är inte utan att det märks. När man vet att det är mer än frostigt mellan skådespelarna så lyser det igenom att det är en bra konstlad scen. Det hade kanske till och med varit bättre att skippa den helt.

Serien är helt okej, och jag kan tycka att den fått lite väl hård och onödig kritik. "Sex and the city"är den ju inte, men så är ju inte skådespelarna 30-någonting längre. Det har ändå varit ganska mysigt att återse det här gänget, och fått lära känna några nya. Det är till och med så att jag längtar lite efter den där tredje och sista säsongen, så att jag får se hur de lyckas knyta ihop säcken. Om de lyckas knyta ihop säcken.

tisdag 17 september 2024

"The bone clocks" av David Mitchell

Under min omläsning av Mitchells böcker så finns det vissa jag sett fram emot mer än andra. "The bone clocks" är en av de jag längtat mest efter. Och nu är det gjort. För den här gången.

Bildkälla The StoryGraph

Efter ett gräl med sin mamma bestämmer sig Holly Sykes för att hon fått nog och packar väskan för att rymma till sin pojkvän. Saker blir dock inte som hon tänkt sig, och istället ger hon sig ut på en vandring ut på den gassande varma engelska landsbygden. Där träffar hon en kvinna som ber om asyl, något som Holly går med på. Det blir början på en berättelse som sträcker sig över flera decennier, och det kommer dröja lång tid innan Holly får veta vilken sorts asyl som avsågs.

Ännu en gång berättar David Mitchell flera olika berättelser, som ändå hör ihop. Holly Sykes är huvudpersonen i den första och den sista berättelsen Däremellan är det flera olika som berättar sin egen historia, men Holly är alltid med någonstans.
Historien börjar 1984 och avslutas i en snar framtid, 2043. Hälften av berättelserna utspelar sig i framtiden, om man ser till när den här boken gavs ut, vilket kan märkas på vissa detaljer. Med tanke på att det är ganska mycket magisk realism i den här boken är det bara att ställa in sig på att det är ett parallellt universum vi befinner oss i.
Å andra sidan är ett stort tema i den här boken just tid, och hur våra handlingar kan ge anklang långt in i framtiden. Det vi sår får vi skörda. Det gäller både hur vi behandlar våra medmänniskor, hur vi lägger våra röster, vad vi gör på gräsrotsnivå för att påverka den planet våra barn ska ärva. Jag känner hur tankarna börjar gå. Bokens sista del beskriver en framtid som ingen av oss vill ha, men som vi tyvärr verkar vara på väg mot. 

Jag höjde bokens betyg den här gången, det lilla snäpp som gick. Mitt nya betyg på "The bone clocks" blev 5/5.

fredag 13 september 2024

FredagsFilmen: Extremely wicked, shockingly evil and vile

Eftersom jag tycker att det är betydligt intressantare med filmer baserade på true crime än vad maken är, så passade jag på att se en film om Ted Bundy när han var iväg på annat baluns och det bara var jag och katten hemma. Låste noga om mig, när jag gick och lade mig.

Bildkälla Prime video

När ensamstående mamman Liz träffar en ny kille verkar han vara den perfekte mannen. Han är kärleksfull mot både henne och hennes dotter, och de har det bra tillsammans. Men... Det är något med honom som kanske inte riktigt stämmer. Och när han fastnar i en poliskontroll för en trafikförseelse, visas snart en ny och mörk sida av Ted Bundy upp.



I den här filmen följer vi inte i första hans Ted Bundy och hans mord, utan stort fokus ligger på Liz, som var hans flickvän under flera år på 1970-talet när han begick några av sina värsta mord. Om hur det påverkade henne att förstå vilken typ av man hon älskat, och skuldkänslor som drev henne till ett mångårigt alkoholmissbruk. Mycket handlar också om när han greps och ställdes till svars - och slutligen dömdes. Filmens titel må kännas som en ganska krånglig sådan, men "Extremely wicked, shockingly evil and vile" var faktiskt ord som domaren i fallet sade när han fällde domen över Ted Bundy. 
Självklart är allt i filmen inte till hundra procent det som hände i verkligheten, men eftersom det finns mycket filmat material med Ted Bundy, så är mycket av det som sker i filmen ordagrant taget från verkligheten. I filmens eftertexter visas flera sådana exempel.

Jag gillade den här. Den var inte otäck, men väl lite läskig ändå. Även om filmen inte frossade i själva morden, så var ändå beskrivningarna av de han dömdes för i Florida så fasansfulla att huden knottrade sig. Obehaglig och lite krypande. Zac Efron lyckas inte bara vara otroligt lik Bundy, utan spelar rollen så bra att det blir lätt att glömma att han en gång slog igenom i så pass snuttiga filmer som "High School Musical". Han är så mycket mer än angstig tonåring på golfbanan, och jag gläds över att han brutit sig ur facket som tonårsidol, och får visa vad han kan med roller som denna.

Ted Bundy erkände 30 mord straxt innan han avrättades i januari 1989, men det verkliga antalet offer tros vara högre.

torsdag 12 september 2024

Sett på TV: The Bear, säsong 3

Spoilervarning när jag skriver om TV.

Igår tittade jag och älskade maken klart på den tredje säsongen av "The Bear". Serien är redan klar för en fjärde säsong, och med tanke på cliffhangern känns just det bra, men hur länge behöver jag vänta? Minst ett år, gissningsvis.

Bildkälla Rotten tomatoes

Efter den katastrofala avslutningen på premiärkvällen av "The Bear" reflekterar Carmy över sina misstag, och ber om ursäkt. Men inte till alla, något som kommer ligga tungt på hans axlar den kommande tiden. Lika tungt som den väntade recensionen på restaurangen, som kan avgöra dess öde.
Sydney känner sig alltmer fjärmad från den dröm om restaurangen som hon haft, och tvekar att skriva på kontraktet. När ett frestande erbjudande dyker upp får hon ännu mer att fundera på. 
Många andra i köket har även de sina problem. Marcus har precis förlorat sin mamma, Richie känner sig ensam när hans före detta fru går vidare, Tina reflekterar över hur hon hamnade där hon är idag, och Sugar kämpar med restaurangens finanser samtidigt som förlossningen närmar sig och hon fortfarande har berättat för sin mamma att hon är gravid.

Jag tycker det är intressant att den här serien klassas som en komedi, för jag tror inte jag har skrattat åt någon annan än Frak och hans familj under hela den här serien. De är mer av en comic relief i en dramatisk serie. Här handlar det mycket om relationer, ofta ganska trasiga sådana. Brist på kommunikation, främst genom att folk inte lyssnar. Serien har också en hel del lite annorlunda berättargrepp. Snabba klipp, tillbakablickar, fantasibilder blandat med verklighet. Plötsligt avviker serien helt från tidslinjen och berättar istället en helt annan historia, om sådant som redan hänt i en av kockarnas liv. Det kan ibland kännas lite väl konstlat, om jag ska vara ärlig, och jag tyckte inte att den här säsongen var lika bra som de tidigare. Det var lite för mycket skrik och bråk, och de förtroliga samtalen var få, och ledde inte riktigt någonstans. 
Det är dock fortfarande bra, men kanske inte så bra att "The Bear" förtjänar att vinna alla priser. 

onsdag 11 september 2024

Wishlist Wednesday: Mys

Idag regnar det och är väldigt grått ute. Har mest lust att krypa ihop under en filt och mysa med katten. Helst med en god kopp te och en bok i handen. Och alla andra saker på den här önskelistan.

Bildkälla Lagerhaus

Enda anledningen till att den här muggen inte redan finns i mitt muggskåp är för att det redan står så många andra muggar i mitt muggskåp. Det gör inte att jag vill ha den här muggen mindre för det. Även om den vågiga kanten kan innebära viss spillrisk för en spillriskbenägen människa som jag själv.


Bildkälla Tehuset Java

Jag har slutat vara så snobbig att jag inte kan tänka mig att dricka påste. Jag har inget alls emot brittiskt påste, men just min favorit, Yorkshire tea, är inte alltid lätt att få tag på. PG Tips finns numera på min lokala Ica Maxi (till skillnad från Liptons Eatl Grey i löste) men jag önskar ändå att jag hade en förpackning Yorkshirete i te/kryddskåpet.


Bildkälla Pierias livs

Något gott till teet kanske? Tyvärr har Pierias frystorkade hallon med mörk choklad varit slutsålda varje gång jag vill ha dem, som idag. Jag älskar inte choklad, men den här kombinationen av det syrliga hallonet och den mörka, lite bittra chokladen gör dem till en njutning. Har inte ätit dem på alldeles för länge, på grund av ovan nämnda slutsåldhet.


Bildkälla Doftlunden

Något jag kan göra är att tända just precis en sådan här kon med vaniljrökelse. Både min och E:s favorit, och häromdagen gav jag henne min sista ask, för att jag försöker vara en snäll mamma, så nu har jag bara kvar de jag hade i min påbörjade ask, så nyköp börjar närma sig. 


Bildkälla Willwa

En annan sak som jag tycker är mysig, är att pyssla i min bullet journal. Och när jag gör det använder jag som bekant (?) washitejp att dekorera med. Önskar mug den här fina washin med natt och dag-motiv från Willwa. Bland annat. De har många fina washis, och jag kommer snart inte kunna övertala mig själv att låta bli, fast jag redan har jättemånga washi.

tisdag 10 september 2024

Det var ett tag sedan-Dagens

 

Det finns tillfällen då älskade maken får mig att garva till precis när jag tar bilden. Detta var ett sådant tillfälle.

Låt: Vad som helst från min 80-talsspellista på Spotify.
Outfit: Blus och culottes från H&M. Förklädet kommer från min farmor.
Smink: Inte idag.
Doft: Vitlök. För jag har precis lagat mat.
Nagellack: Revealed in sleep från a England.
Läser: Månadsboken "Kundaliniyoga för hälsa, livskraft och självkännedom av Wiveca Hjamarsson. Samt "Bone clocks" av David Mitchell. Inne på slutspurten på den här långa boken nu.
Frukost: Te med mjölk, och testade ett nytt bröd som vi blev nyfikna på i bröddisken igår, med ost på. Bakar fortfarande det mesta av brödet vi äter själv.
Fika: Te med müslibar och en knäckemacka.
Middag: Örtiga köttbullar i tomatsås, med ris.
Pryl: Hushållsvåg. Himla praktiskt pryl för en person som både lagar mat och bakar mycket och ofta.
Motion: Vaknade med spänningshuvudvärk idag, och har mest vårdat den, bland annat genom att inte tvinga mig att träna när kroppen säger ifrån.
Kvällsnöje: Läsa lite. Kanske quizza. Kanske "The Bear".
Att tillägga: Äntligen börjar det kännas som höst. 

lördag 7 september 2024

Augustis utlästa

Jag hann börja på en sjätte bok innan augusti tog slut, men det blir ändå fem böcker nu när jag summerar månaden.Bland dem årets hittills längsta bok, med nästan 800 sidor. Så här ser de ut (i utläsningsordning) när jag lägger dem på hög.


"Wolf Hall" av Hilary Mantel är den först boken i trilogin om Thomas Cromwell, som var en av kung Henrik VIII främsta rådgivare. En välskriven bok om en spännande tid i Englands historia. Mitt betyg blev 3,75/5

"Matrix" av Lauren Groff var mitt val till Plejaderna, och det här var en bok som det fanns mycket att diskutera om, men som inte var direkt älskad för det. Utspelar sig på 1100-talet i ett Engelskt nunnekloster, dit Marie de France skickas för att hon anses vara för ful för att gifta bort, och för att hon är lite i vägen. En hyfsat feministisk bok, som kändes som att den hade kunnat vara på riktigt, men högst troligtvis inte var det. Plejadernas medelbetyg blev 2,4/5, jag gav den en 3:a.

"Alla somrar med dig" av Carley Fortune är en romance om Percy och Sam. För många år sedan begick Percy ett misstag, och sedan dess har hon inte träffat Sam, men hon har aldrig kommit över honom. Nu kallas hon tillbaka till ungdomsårens Barry's Bay, och därmed kommer alla minnen tillbaka om somrarna hon tillbringade där. Snabbläst, rar och förutsägbar, och min ick för sexscener verkar bestå. Betyget blev 3/5.

"En vänskap" av Silvia Avallone handlar om Elisa och Bea och deras starka vänskap, som en dag blev förstörd. Som vuxen sätter sig Elisa ner och skriver om dem, för att försöka förstå vad det var som hände, och hur Bea kunde bli så berömd som hon nu är. Augustis favoritbok med betyget 4/5.

"The merry adventures of Robin Hood" av Howard Pyle är en sammanfattning av ballader om Robin Hood och hans tappra vänner i Sherwoodskogen. Inget nytt? Jo, det tycker jag nog. Saknade massor (Marian) från den Robin Hood-lore jag känt till hittills. Ändå trevligt att äntligen läsa om Robin Hood, för det har jag inte gjort tidigare. Månadens enda bok på engelska, dessutom. Mitt betyg blev 3/5.

fredag 6 september 2024

FredagsFilmen: Furiosa - A Mad Max Saga

Ända sedan "Mad Max: Fury road" blev en megahit redan 2015 har det talas om en uppföljare. I väntan på den fick vi stället en film om Furiosa, i "Fury road" spelad av Cherlize Theron men här är det Anya Taylor-Joy som spelar Furiosa i en yngre upplaga.

Bildkälla Bio Rex

Som barn kidnappas Furiosa från sitt hem, en grönskande oas, och förs till Dementus och hans gäng. Dementus vill veta var den gröna platsen finns, men Furiosa tiger. Som hans fånge först hon omkring i Ödelandet, tills Dementus kommer till citadellet som leds av Immortan Joe. Nu börjar en maktkamp mellan de två krigsherrarna, och Furiosa hamnar i kläm mellan dem. Genom åren tvingas hon ta till många trick för att klara livhanken, och en dag kunna komma hem igen.



Nu ska tant gnälla lite igen över hur långa filmer är nuförti'n. Med sina två och en halv timme känns det här som en film som kan kräva lite av sin tittare, men faktiskt så flög tiden fram ganska bra. Klart vi pausade för toabreak, men på det stora hela var det underhållande hela vägen.
Är det superbra? Kanske inte, men ändå en av de bättre Mad Max, men utan Mad Max himself. Jag vet vad jag får, och jag blir inte besviken.
"Furiosa: A Mad Max Saga" finns att streama på Max.

torsdag 5 september 2024

Sett på TV: And just like that, säsong 1

Spoilervarning på TV-inlägg.

Eftersom jag inte har bott under en sten de senaste åren så var jag så klart fullkomligt medveten om att det gjorts en fortsättning på "Sex and the city", och eftersom jag var en "Sex and the city"-tittare var det så klart givet att jag skulle titta även på "And just like that". Någon gång. Som tydligen var först nu. 
Jag visste redan på förväg om den STORA grejen som händer i det första avsnittet som sedan för handlingen vidare, men om du inte gör det och vill hålla dig spoilerfri för egen tittning, är det här din sista varning - sluta läsa nu.

Bildkälla Rotten Tomatoes

Det har gått 15 år sedan vi träffade Carrie, Charlotte och Miranda senast. Samantha har flyttat till London, och brutit kontakten med sina forna vänner.
Charlotte är fortfarande lyckligt gift med Harry och lever med honom och deras två barn i en vacker lägenhet, medan Charlotte är aktiv inom barnens skola och försöker utvidga sin vänskapskrets. 
Miranda har bestämt sig för att vidareutbilda sig, då hon tycker att hennes advokatjobb har varit ganska själsdödande. Hennes son Brady har ett mycket aktivt sexliv, medan hennes och makens Steve äktenskap lider av ett dött sovrum. Men de har en dessertrutin!
Carrie skriver fortfarande, och jobbar även med en poddcast. Hon och Big bor kvar i sin lägenhet och är mycket lyckliga. Tills Carrie en kväll kommer hem från en konsert och hittar Big på badrumsgolvet.

"And just like that" handlar som vanligt om relationer, och i den här säsongen försöker Carrie anpassa sig till sin nya tillvaro som änka efter sin stora kärlek. Miranda å sin sida blir fascinerad av Carries icke-binära chef Che, och inleder en relation med dem, något som kommer leda till ett uppbrott i hennes liv. Det är bara Charlotte som tuffar på som vanligt.
"Sex and the city" fick en del kritik för att det bara var vita kvinnor i de ledande rollerna, och det försöker "And just like that" råda bot på. Vi får alltså in nya vänner i form av ovan nämnda Che, Mirandas lärare Nya, Charlottes nya vän Lisa och Carries fastighetsmäklare Seema. De ges inte mycket eget utrymme skilt från de tre ursprungsvännerna, men de (och deras familjer) finns där. Alla relationer är inte heller heteronormativa längre, och här finns ett större utbud på karaktärers sexualitet och könstillhörighet. Lite som i verkliga livet, fast kanske känns vissa bitar av det en aning påtvingande. Som i att det inte känns helt lyckat integrerat i serien, utan mer som konstgjord andning, och vissa karaktärer kan kännas lite krystat pk. Ändå känns det så klart välbekant att återigen bege sig in i Carries och de andras värld. Visst saknas Samantha, men inte så pass mycket att jag tänker på det hela tiden. Dock känns det som att Seema är med som ersättare för just Samantha, men det kanske tar sig i den andra säsongen. Att Kim Catrall skulle återvända till serien får väl ses som osannolikt, då hon verkligen inte kommer överens med seriens stjärna Sarah Jessica Parker.
Jag gillade den här serien mer än vad jag ogillade den, även om vissa saker är bättre än andra. Jag kommer dock se den andra säsongen (har faktiskt redan börjat) och även den tredje när den kommer nästa år.

onsdag 4 september 2024

"The merry adventures of Robin Hood" av Howard Pyle

Älskade maken har en kollega som tycker mycket om att köpa vackra böcker. Men ibland behöver hon plats i sin bokhylla för andra vackra böcker, och om jag har tur då så skickar hon en utrensad bok till mig. På så sätt kom jag över en fin läderinbunden utgåva av Howard Pyles samling av Robin Hoods äventyr, som jag valde att läsa som månadsbok i augusti.

Bildkälla The StoryGraph

Följ med till Sherwoodskogen och träffa Robin Hood, som stjäl från de rika och ger vidare till de fattiga. Tillsammans med sitt band av likasinnade upplever han äventyr och är ständigt i luven på sheriffen i Nottingham.

Boken heter ju "The merry adventures of Robin Hood" och det är just äventyr det bjuds på. Den som liksom jag blivit matad med hans kärlekshistoria med Marian och förvänatar sig att få läsa om den kommer bli besviken. Som jag blev. En enda gång nämns hon, liksom lite i förbigående att Robin lallar runt i solskenet och tänker på henne.
Nej, här är det äventyr med en den ene än den andre glade vännen. Också om hur han träffat sina kompisar och tagit upp dem i sitt rövarband. Eftersom Robin är ovanligt skicklig med pilbågen blir det också en hel del skjuta-prick-tävlingar, ibland med oändligt långa regelbeskrivningar. När man redan vet att det är Robin som kommer vinna blir det inte alltid jättespännande, om vi säger som så.
Slås också av hur glad han är hela tiden. Så där så att jag börjar fundera på vad det är för fel på honom. Han skrattar liksom åt allt. En aning oroväckande. Om han inte är skitförbannad på någon som varit/är dum, så klart.

Den är boken är baserad på ett urval om de ballader som finns om Robin Hood (förklarar avsaknad av Marian), och då jag läste den på engelska fick jag möjlighet att avnjuta den så som det är tänkt - den den version av gammaldags engelska som populariserades med den här bokens utgivning i slutet av 1800-talet. Det blev en hel del ord som kunde kännas svåra i munnen för en person som mig, som har engelska som andraspråk och då den modernare varianten. Värt att notera är att bokens hopsamlare, Howard Pyle, faktiskt var amerikan, och även det syns på vissa stavningar och uttryck. Dock kan jag inte säga att boken är svårläst. Det känns som att den här boken är som gjord för att läsas högt, eller för att läsas av äventyrliga små gossar. Karl-Bertil Johnsson, kanske?
Boken är även rikligt illustrerad av Howard Pyle själv, och många av de här illustrationerna är väldigt välkända, och har även legat till grund för andra konstnärers tolkningar.

Jag uppskattade den här boken, och hade en trevlig månad i Sherwoodskogen. Fast det slutade ju sorgligt, det gjorde det. Mitt betyg blev 3/5.

tisdag 3 september 2024

"En vänskap" av Silvia Avallone

För några år sedan läste bokcirkeln "Stål" av Silvia Avallone, och jag har flera gånger sedan dess sänt en tacksamhetstanke till personen som valde den boken, för att jag i och med det fick upp ögonen för en ny favoritförfattare. "En vänskap" är Silvia Avallones fjärde bok på svenska, och precis som förut har jag förlorat mig i Italien under läsningens gång.

Bildkälla The StoryGraph

När Elisas mamma bestämmer sig för att försöka på nytt med Elisas pappa, rycks Elisa upp från sin tillvaro och tvingas flytta till staden T. Här blir hon vän med Beatrice, en vänskap de tror ska vara för evigt.
Nu när de är vuxna tycker hela världen att de vet vem Bea, eller La Rosetti, är. Men Elisa minns sin före detta vän på ett helt annat sätt, och i ett försök att förstå sin vän bestämmer hon sig för att skriva ner sina tankar och minnen om deras vänskap, och det som ledde till att den en dag tog slut.

Även om det är Elisa som är den här bokens berättare, så blir det ändå Bea som handlar i fokus då hon är katalysatorn för hela bokens tillblivelse. Boken berör hela deras vänskap, från hur de först lärde känna varandra och hur den formades, och slutligen hur den sedan tog slut. Det skapas en slags mysticism kring Bea, vem hon var och är - hennes väg mot berömmelse. I den avslutande delen blir det till och med lite deckarkänsla, när ett mysterium kring Bea ska redas ut.
Elisa berättar inte i en rak tidslinje, utan hoppar ibland tillbaka. Eftersom den är skriven som minnen så hamnar också livet nu, som vuxen, i berättelsen. Och här skiftar vi ofta fokus, så att vissa delar känns som ögonblicksskildringar. Boken är skriven i första person, men Bea ändrar karaktär till att ibland vara i andra person, men oftast i tredje. Det kunde vara lite förvirrande någon gång ibland, men på det stora hela var det inget problem att läsa, utan kändes väldigt passande för texten.
Det finns vissa saker jag känner igen i den här boken från Avallones tidigare böcker, som den starka vänskapen, strävan efter att bli känd, livsomvälvande beslut och trasiga familjeförhållanden. På det sättet känns boken välbekant, men som vanligt berättas det här en helt unik historia. Paralleller har dock dragits till Elena Ferrantes "Min fantastiska väninna", vilket jag kan förstå. Kanske är det också därför den boken nämns i texten, för att Avallone visste att skriver man böcker om två unga väninnor i Italien så kommer jämförelser att göras.

Jag tyckte mycket om den här boken. Den kändes fin, och gav en glimt av hopp och förändring. "En vänskap" blev augustis favoritbok, och jag gav den 4/5 i betyg.