tisdag 24 september 2024

"Gwendy's button box" av Stephen King och Richard Chizmar

En kort liten smällkaramell är precis vad som behövs i läsväg ibland. Tur då att jag hade en kortroman/långnovell liggande i olästa högen. Hade jag inte extrajobbar hade den varit utläst inom några timmar, nu fick läsningen sträcka sig över ett par dagar.

Bildkälla The StoryGraph

I staden Castle Rock i Maine leder en trappa upp till Castle wiev. Varje dag tar sig 12-åriga Gwendy Peterson uppför trappan. En dag ropar en man på henne. Han har på sig en rund svart hatt, och en tygpåse har han något till Gwendy - en låda med knappar på. Hon blir den som får ta hand om lådan, som både kan uppfylla önskningar och göra förödande ting.

Den här kortromanen innehåller inslag av den där berättelsen om aptassen och dess tre önskningar, men jag fick även tankarna på om den mytologiska Pandoras ask. Så klart när Stephen King är med i ett projekt så handlar det om övernaturliga ting, men på ett vardagligt sätt. Kortromanen är också berättelsen om en flickas uppväxt, då vi får följa Gwendy till efter college.
Det här blev avstampen för en trilogi, där Richard Chizmar ensam står dom författare till den andra boken. Det går så klart att läsa den här första delen helt på egen hand, för det blir ingen cliffhanger på slutet. Jag känner ändå att jag vill läsa vidare, för det här gillade jag.
Boken känns väldigt mycket King, och vem som bidragit med vad vet jag inte. Alltså ett väldigt bra och sömlöst samarbete.

Mitt betyg på "Gwendy's button box" blev 4/5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .