torsdag 5 september 2024

Sett på TV: And just like that, säsong 1

Spoilervarning på TV-inlägg.

Eftersom jag inte har bott under en sten de senaste åren så var jag så klart fullkomligt medveten om att det gjorts en fortsättning på "Sex and the city", och eftersom jag var en "Sex and the city"-tittare var det så klart givet att jag skulle titta även på "And just like that". Någon gång. Som tydligen var först nu. 
Jag visste redan på förväg om den STORA grejen som händer i det första avsnittet som sedan för handlingen vidare, men om du inte gör det och vill hålla dig spoilerfri för egen tittning, är det här din sista varning - sluta läsa nu.

Bildkälla Rotten Tomatoes

Det har gått 15 år sedan vi träffade Carrie, Charlotte och Miranda senast. Samantha har flyttat till London, och brutit kontakten med sina forna vänner.
Charlotte är fortfarande lyckligt gift med Harry och lever med honom och deras två barn i en vacker lägenhet, medan Charlotte är aktiv inom barnens skola och försöker utvidga sin vänskapskrets. 
Miranda har bestämt sig för att vidareutbilda sig, då hon tycker att hennes advokatjobb har varit ganska själsdödande. Hennes son Brady har ett mycket aktivt sexliv, medan hennes och makens Steve äktenskap lider av ett dött sovrum. Men de har en dessertrutin!
Carrie skriver fortfarande, och jobbar även med en poddcast. Hon och Big bor kvar i sin lägenhet och är mycket lyckliga. Tills Carrie en kväll kommer hem från en konsert och hittar Big på badrumsgolvet.

"And just like that" handlar som vanligt om relationer, och i den här säsongen försöker Carrie anpassa sig till sin nya tillvaro som änka efter sin stora kärlek. Miranda å sin sida blir fascinerad av Carries icke-binära chef Che, och inleder en relation med dem, något som kommer leda till ett uppbrott i hennes liv. Det är bara Charlotte som tuffar på som vanligt.
"Sex and the city" fick en del kritik för att det bara var vita kvinnor i de ledande rollerna, och det försöker "And just like that" råda bot på. Vi får alltså in nya vänner i form av ovan nämnda Che, Mirandas lärare Nya, Charlottes nya vän Lisa och Carries fastighetsmäklare Seema. De ges inte mycket eget utrymme skilt från de tre ursprungsvännerna, men de (och deras familjer) finns där. Alla relationer är inte heller heteronormativa längre, och här finns ett större utbud på karaktärers sexualitet och könstillhörighet. Lite som i verkliga livet, fast kanske känns vissa bitar av det en aning påtvingande. Som i att det inte känns helt lyckat integrerat i serien, utan mer som konstgjord andning, och vissa karaktärer kan kännas lite krystat pk. Ändå känns det så klart välbekant att återigen bege sig in i Carries och de andras värld. Visst saknas Samantha, men inte så pass mycket att jag tänker på det hela tiden. Dock känns det som att Seema är med som ersättare för just Samantha, men det kanske tar sig i den andra säsongen. Att Kim Catrall skulle återvända till serien får väl ses som osannolikt, då hon verkligen inte kommer överens med seriens stjärna Sarah Jessica Parker.
Jag gillade den här serien mer än vad jag ogillade den, även om vissa saker är bättre än andra. Jag kommer dock se den andra säsongen (har faktiskt redan börjat) och även den tredje när den kommer nästa år.