fredag 13 september 2024

FredagsFilmen: Extremely wicked, shockingly evil and vile

Eftersom jag tycker att det är betydligt intressantare med filmer baserade på true crime än vad maken är, så passade jag på att se en film om Ted Bundy när han var iväg på annat baluns och det bara var jag och katten hemma. Låste noga om mig, när jag gick och lade mig.

Bildkälla Prime video

När ensamstående mamman Liz träffar en ny kille verkar han vara den perfekte mannen. Han är kärleksfull mot både henne och hennes dotter, och de har det bra tillsammans. Men... Det är något med honom som kanske inte riktigt stämmer. Och när han fastnar i en poliskontroll för en trafikförseelse, visas snart en ny och mörk sida av Ted Bundy upp.



I den här filmen följer vi inte i första hans Ted Bundy och hans mord, utan stort fokus ligger på Liz, som var hans flickvän under flera år på 1970-talet när han begick några av sina värsta mord. Om hur det påverkade henne att förstå vilken typ av man hon älskat, och skuldkänslor som drev henne till ett mångårigt alkoholmissbruk. Mycket handlar också om när han greps och ställdes till svars - och slutligen dömdes. Filmens titel må kännas som en ganska krånglig sådan, men "Extremely wicked, shockingly evil and vile" var faktiskt ord som domaren i fallet sade när han fällde domen över Ted Bundy. 
Självklart är allt i filmen inte till hundra procent det som hände i verkligheten, men eftersom det finns mycket filmat material med Ted Bundy, så är mycket av det som sker i filmen ordagrant taget från verkligheten. I filmens eftertexter visas flera sådana exempel.

Jag gillade den här. Den var inte otäck, men väl lite läskig ändå. Även om filmen inte frossade i själva morden, så var ändå beskrivningarna av de han dömdes för i Florida så fasansfulla att huden knottrade sig. Obehaglig och lite krypande. Zac Efron lyckas inte bara vara otroligt lik Bundy, utan spelar rollen så bra att det blir lätt att glömma att han en gång slog igenom i så pass snuttiga filmer som "High School Musical". Han är så mycket mer än angstig tonåring på golfbanan, och jag gläds över att han brutit sig ur facket som tonårsidol, och får visa vad han kan med roller som denna.

Ted Bundy erkände 30 mord straxt innan han avrättades i januari 1989, men det verkliga antalet offer tros vara högre.