tisdag 22 oktober 2019

Fyra frukostar - med chiafrön

Fjärde och sista (?) delen i min lilla frukostserie blir något av en fortsättning på vissa andra delar. Chiafrön är nämligen inte jättelätt att göra många olika saker med, men jag lyckades ändå hitta fyra olika recept, även om vissa är varianter på redan visade frukostar i den här följetongen.


Chiapudding är väl kanske det de flesta tänker på när de hör ordet "chiafrön". Jag med, och det här är något jag äter rätt så ofta. Det är jättelätt att variera chiapudding med olika smaksättningar, bär och annat, så om en bara klarar av konsistensen är det lätt att hitta en egen favorit.
Mitt grundrecept ser ut så här: 2 msk chiafrön, 1,5 dl mjölk (oftast kokosmjölk), 1 tsk lönnsirap, en nypa vaniljsocker. Mixa eller blanda väl, låt stå i kylskåp över natten. Toppa med valfria tillbehör, på bilden ovan är det mango, kokos och pumpakärnor.
För chokladpudding till frukost - blanda ner 1 msk kakao också.


Overnight chia-oats. Nära släkt med redan tidigare visad overnight oats. Med chiafrön blir det ännu mer mättande, och en ganska så fast historia.
1 dl havregryn, 1,5 msk chiafrön, 2 dl mjölk, 1 tsk lönnsirap (eller annan sötning). Blanda väl och låt stå över natten. Här serverad med kiwi och pumpakärnor.
Också den här är lätt att varuera efter vad en själv tycker om. Lite kakao kanske, eller kanel, eller kardemumma. Lite nötter eller frön. Och toppa med vad än du vill, eller inget alls.


Fattiga riddare. Det går att göra fattiga riddare utan att använda ägg. Kräver aningen mer planerande bara. För två skivor bröd använder jag den här blandningen.
1 msk chiafrön, 1 dl valfri mjölk, 1 tsk kanel, 1 krm vaniljsocker. Mixa i blender eller med mixerstav. Häll upp på en tallrik och låt stå en stund (eller spara i en burk i kylskåp över natten). Chiafröna måste ges chansen att geléa sig, och det tar en stund beroende på hur färska fröna är.
Doppa brödskivor i blandningen, stek  dem gyllenbruna på medelvärme. Här serverade med bara lönnsirap, för jag var lat. Åt frukten vid sidan om, men den hamnade inte på bild.

Chiasylt kan en ha till allt där sylt passar. Som här till yoghurt och granola. Passar även bra på pannkakor, fattiga riddare, gröt eller låtsas att den är chiapudding och ät den som den är. Här har jag gjort blåbärssylt, men använd det bär du tycker bäst om.
3 dl bär, 8 msk vatten, 4 msk chiafrön, 2 msk sirap (lönn, agave, vanlig - you do you). Mosa bären och blanda med övriga ingredienser. Häll upp på en burk och låt stå minst över natten innan du äter den.
Eftersom sylten inte kokas eller innehåller konserveringsämnen eller stora mängder socker, har den ingen jättelång hållbarhet. Så ät den fort, eller halvera receptet.

Här hittar dy fyra frukostar med ägg, fyra med havregryn eller fyra med frukt.