torsdag 22 augusti 2019

Fyra frukostar - med havregryn

Hur svårt det är att få olika varianter på gröt att se aptitligt ut på bild? Jättesvårt. Så tro mig, det kanske inte ser jättegott ut alla gånger, men det är det.

Serien med fyra frukostar med en gemensam ingrediens fortsätter med havregryn. Och ja - vi har mycket plommon på trädet just nu.


First things first - gröt. Snabbt, varmt och gott. Jag kokar min med 1 dl havregryn till 2 dl vätska (oftast en plantmjölk) och en nypa salt. På spisen, för jag är van vid det.
Här är gröten toppad med kanel, hackad mandel och plommon, men det är bara fantasin som sätter gränser. Min favorit är nog pumpakärnor, skivad banan och lite lönnsirap. Men klassikern lingonsylt är heller aldrig fel, eller min barndomsfavorit socker - men bara ibland.
Gröten kan även piffas upp med ett rivet äpple, riven morot, mosad banan, eller olika goda kryddor (kardemumma är finfint).
En ännu nyttigare grötmix gör du dessutom lätt genom att blanda 4 dl havregryn, 4 dl rågflingor samt 1 dl hela linfrön. Koka och ät som vanligt.


Overnight oats är tydligen det nya svarta i frukostväg. Sedan att Bircher müsli funnits sedan tidigt 1900-tal kan vi kanske glömma en stund.
Buslätt att göra, och om en vill kan en göra en stor laddning av en torr müsli att sedan blötlägga kvällen innan. Det gör dock oftast inte jag, utan jag gör så här:
Blanda 1 dl havregryn, 2 msk valfria frön (oftast solros- och pumpakärnor), en aning vaniljsocker och 1 tsk lönnsirap med 2 dl valfri mjölk. Rör om noga och låt stå i kylen över natten. Toppa med valfri frukt eller bär, söta lite extra om du vill, eller ringla över lite nötsmör.
Lätt att variera med andra nötter och smaksättningar. Hasselnötter och kakao är en god kombination, till exempel.


Bakade havregryn är inte en snabb frukost, så här är mitt tips att göra den när du har sovmorgon, eller dagen innan och sedan värma den i mikron. Just det här receptet tycker jag blir ganska stort, så jag delar upp min "kaka" i två delar och delar med mig eller har fix och färdig frukost till två dagar.
Mosa en mogen banan med 1 msk honung (eller annan sötning). Blanda med 1½ dl havregryn, ½ tsk bakpulver, ½ tsk vaniljsocker, 1 tsk kanel, 1 ägg och 1½ dl (plant)mjölk. Häll smeten i en smord liten form och grädda den i 20 minuter i 175 grader varm ugn.
Ät som den är eller toppa med vad du vill. Jag åt min med yoghurt och plommon.


Granola går det åt mycket i mitt hem. Älskade maken älskar den nämligen och äter den till frukost i stort sett varje dag, och om jag inte gjort någon ny kan han se ut som en ledsen hundvalp tills jag fixat det. Han äter sin med yoghurt, men granola kan även ätas till mjölk, användas till overnight oats och toppas på det mesta, glass till exempel.
Jag har gjort min granola på samma sätt i flera år nu, och receptet har jag delat med mig av här.

Jag tror det kommer bli fyra delar i den här lilla serien, och nästa del är på gång ner i min mage, so stay tuned.