tisdag 6 augusti 2019

"Harry Potter and the half-blood prince" av J.K. Rowling

Bara en bok kvar nu, och nu börjar det dra ihop sig minsann.

Bildkälla Goodreads
Harrys sjätte år på Hogwarts ska börja, och han är återigen ämnet för mycket tissel och tassel. I och med Voldemorts återkomst spekuleras det om ifall Harry är Den Utvalde som ska kunna förgöra honom. Samtidigt har Harry fått uppdraget som kapten över Gryffindors Quiddich-lag, han misstänker att Draco Malfoy har något skumt planerat, Dumbledore har privata sessioner med Harry, och är inte Ginny ovanligt söt?

Det blir tätare och bättre i den här boken. Vi får ännu mer information om Voldemort och hans planer, redan som mycket ung. Saker som kan hjälpa Harry i hans påtvingade uppdrag som Voldemorts förgörare. Samtidigt brottas Harry med vanliga tonårsproblem, som kärlek, skolarbete och att hans fiende har fuffens för sig. Så jo, det blir en hel del spännande, även under en omläsning.
Det är lätt att dras in i boken och fastna sådär så att tid och rum nästan upphör, och det är ju magi bara det. Jag tror minsann att jag tycker bäst om "Half-blood prince" av alla böckerna i serien - hittills.
Däremot har jag en aning svårt för den näst intill intvingade kärlekshistorien med Ginny. Det känns mest som att Harry, varande en tonåring, måste ha ett kärleksintresse. Det tillför liksom ingenting. Ginny hade kunnat vara vem som helst, till och med en dekorativ lampa.
Då är relationen till Draco intressantare. Fiendeskapen som bara fördjupas, Harrys misstankar som hans vänner försöker släta över för att han känns aningen besatt. Och hur Harry trots allt detta ändå ser något annat hos Draco, en motvilja mot det han gör. Något som ska visa sig avgörande senare. Men mer om det i nästa bok! Jag gillar bara att läsa om eftersom jag kan se redan nu saker som komma skall.

Mitt betyg på "Harry Potter and the half-blood prince" blev 5/5.