onsdag 21 augusti 2019

Menskopp

Nu har jag använt menskopp några månader och känner att jag kan ha en åsikt annan än wut?! För ärligt talat så kändes det hyfsat främmande för mig att stoppa upp en silikonmojjäng i snipperiet, vilket kan tyckas vara konstigt med tanke på att jag utan tvekan har använt tampong i 30 år, alltså ungefär hela tiden jag har varit en menstruerande människa.
Men. Något gjorde mig ändå nyfiken på den däringa silikonmojjängen. På grund av mindre avfall, mindre plast, möjligen smidigare, möjligen säkrare. Och det som fick mig att fatta det avgörande beslutet var när jag i våras skulle byta tampong och satt där på toa och tog ut min tampong och undrade varför det plötsligt luktade tändstickor. Och insåg. Men inte kan väl? Men jo. Det var min tampong som luktade tändstickor. Vad i hela jösse hare är det egentligen jag placerar i mitt underliv flera gånger om dagen en dryg vecka varje månad? Dagen efter skaffade jag mig en menskopp.

Jag beställde min från Flowcup (den stora storleken eftersom jag har fött barn och ibland blöder rikligt) som inte bara har en pågående kampanj, utan dessutom, för varje såld menskopp, donerar en till en behövande tjej. Jag tänkte att om det inte funkar för mig så kommer mitt köp i varje fall bidra till att någon annan får en chans.
För det är inte så att menskopp funkat för alla. Faktiskt. Det finns bland annat massor av skäl till att någon inte vill använda ett penetrerande mensskydd, och en menskopp är i högsta grad ett sådant. En menskopp löser dessutom inte alla problem, varje sig i världen, med någons fysiska hälsa och framför allt inte med någons psykiska hälsa, även om det finns vissa ivrare som vill få det till att en menskopp är lösningen på allt.

Att vara beredd på:

  • Det tar ett tag att få till det, att placera koppen rätt. Läs manualen, titta på videos, hitta den vikning och den införselmetod som passar dig bäst - och det kan ta en stund att pröva sig fram till det.
  • Det är kladdigt. Klarar du inte av blod och slem är det här inte metoden för dig. Var beredd på att tömma och rengöra koppen minst två gånger varje dag.
  • Det blir blod i toan. Även efter att du spolat. Avhjälps möjligen med lite toapapper i skålen att tömma mensen på, men annars är det väl bara att vara öppen med att det just nu kan se ut som Stockholms blodbad i toan efter att du varit där. Det är faktiskt inte hela världen.
  • Gå för sjutton inte ifrån menskoppen när du kokar den på spisen, som du bör göra för att sterilisera den efter varje period (jag gör det även någon dag innan). Så att du inte glömmer den menskopp på spisen och den kokar sönder. Har inte hänt mig. Än.
Mina egna erfarenheter av min menskopp har varit enbart positiva. Det tog en stund att lära mig hur jag skulle göra, men nu känner jag att jag har fått in snitsen. Jag upplever att min mens inte är lika jobbig. Jag tycker att jag blöder mindre, jag har inte lika mycket mensvärk, jag har haft ett enda läckage de här månaderna, och det berodde på att jag inte hade satt in menskoppen på ett bra sätt. Med andra ord - aldrig mer tampong. Skulle vara som braständare då.