fredag 16 augusti 2019

Fyra frukostar - med ägg

Jag har ett tag närt en plan att göra en egen liten serie här på bloggen. Nämligen att presentera fyra olika frukostar baserade på en och samma ingrediens. Och när den idén inte riktigt vill lämna hjärnan fann jag det för gott att göra slag i saken och verklighet av min idé.

Så vi börjar väl här, med den underbara ingrediensen ägg.


Det enklaste först - kokt ägg. Hur du vill ha ditt ägg kokt och hur du vill äta det vet bara du. Jag föredrar mina ägg krämigare än här, och jag hugger alltid av toppen och äter det med sked direkt ur ägget. Ingen kaviar, inget salt.
Det här är älskade makens idealägg, det hårdkokta. Han äter helst sina skivade på macka tillsammans med kaviar. E föredrar sina löskokta, så hon kokar separat från oss.
Sätten att koka på varierar beroende på äggets storlek och temperatur. Vi lägger äggen i kallt vatten och kokar upp dem och timar från att det kokat upp. Det här är 8-minutersägg. Jag föredrar 7 minuter. Och eftersom vi köper från samma ställe där äggen alltid har liknande storlek, så har vi lärt oss detta genom trial end error, som det heter på englesiska.


Trots att det är fredag idag så har jag inte varit med på French toast Friday som jag brukar. Bilden är alltså från ett tidigare tillfälle. Annars är fattiga riddare ofta min go to-frukost på fredagar.
Det går att göra det lätt för sig och bara vispa upp ett ägg att doppa brödet i, men vill en ha en lite festligare fattig riddare kan en gott göra så här, för en portion.
Vispa upp ett ägg med en msk mjölk eller grädde, tillsätt en nypa vaniljsocker. Doppa brödskivorna och stek dem gyllene i smör. Vissa vispar ner kanel i smeten också, men jag föredrar att pudra på min kanel efteråt. Och alltid lönnsirap och bär till. Tycker jag. You do you.


Jag har nyligen lärt mig ett knep för äggröra som gör att det inte går att misslyckas. Även om jag råkar översteka den, så blir den inte sådär trist gummiaktig, och råkar jag understeka den blir den inte rinnig. Extra plus i kanten för att det här är så lätt och går så snabbt att äggröran kan gå från helt ägg till färdig röra på samma tid som jag låter mitt frukostte dra.
Vispa ihop ditt valda antal ägg (jag kör på två) med en matsked grädde eller mjölk eller hoppa över det, samt ett kryddmått salt (eller efter smak) och ungefär lika mycket majsstärkelse. Hetta upp en klick smör i en stekpanna, slå i smeten och låt den stelna i kanterna. Stäng av värmen på plattan och börja röra runt i ditt ägg tills du nått önskad krämighet.
Det är den där lilla mängden majsstärkelse som gör äggröran så fantastisk. Jag äter den oftast "bara" med rostat bröd, men är jag riktigt hungrig slinker det även lite avokado eller bacon.


Stekt ägg är inte heller svårt att göra. Värm bara lite smör o en stekpanna, knäck i ditt ägg, salta och peppra och stek det som du föredrar. Servera till bacok, skinka eller som här - på avokadotaost. När jag steket ägg för att lägga på macka petar jag alltid hål på gulan så att även den blir stekt. Jag brukar äta två akokadotaost, men ägg bara på det ena för jag orkar helt enkelt inte två ägg på något så mättande som avokadotoast. Här har jag även ringlat lite srirachamajonnäs på avokadon, för det är gott.

Det två i "Fyra frukostar" kommer snart. Ska bara äta dem först.