onsdag 16 oktober 2019

Fyra frukostar - med frukt

Den som trodde att jag glömt bort min lilla planerade serie om fyra frukostar, trodde fel. Det hade bara hamnat lite i skymundan och jag hamnade i en trist och repetitiv cykel med mina frukostar igen, lagom tills att jag bara hade några få kvar att göra för att komma upp i ytterligare fyra. Men nu är det gjort, och det var gott.
Den här gången ligger mitt fokus på att få med frukt i fruk(t)osten.


Yoghurtparfait. Varför det kallas för det vet jag faktiskt inte, för mig är en parfait en frusen dessert baserad på grädde. Men men. Och jag lovar att det är banan i den här, även om den inte syns jättebra. En frukostparfait är nämligen att en lägger lager av yoghurt, bär och granola lite tjusigt i ett glas och äter sig igenom sagda lager med sked. Här är det alltså banan varvat med naturell yoghurt och så min egen granola uppepå. För den här hade jag med mig på språng i min to go-mugg, och då varvar jag inte ner granolan på grund av att den blir soggig. Men så här var det gott. Eftersom den fick vänta ett tag och bananen var välmogen, så smaksatte den hela yoghurten så att jag fick bananyoghurt. Mums!
Går så klart att göra med vilken frukt eller bär som helst.



Banana split. Kanske inte direkt ett namn som förknippas med frukost, snarare en maffig och rätt så onyttig dessert. Vill en göra den nyttigare och mer frukostvänlig rekommenderar jag detta sätt.
Dela en banan på mitten längs med. Toppa med keso (eller yoghurt), nötter och frön efter smak (eller müsli). Mixa några bär med lite lönnsirap eller honung och ringla över. Här är det björnbär, men jag använder ofta blåbär eller hallon.


Smoothie bowl. Kanske det lättaste sättet av alla att få i sig massor av frukt i ett svep. Jag gör ofta min smoothie i just bowl-form, och serverar den med lite nötter och frön, ibland lite extra frukt eller bär. Vill en så kan en göra den extra tjock, genom att utesluta yoghurt eller annan spädning, och då blir det nicecream. Eller så tillsätter en mer yoghurt och får en mer drickvänlig smoothie. You do you.
Den här smoothien är inspirerad av min favoritsmoothie den gånger jag fikar på stans bästa smoothieställe (J.O.S.Baren på Drottninggatan i Örebro).
Mixa en banan, en rejäl näve frusna jordgubbar och 2 dl (vanilj)yoghurt till önskad konsistens. Toppa med valfria tillbehör. Ät och njut.


Bananpannkakor. Det finns en variant av bananpannkaka där en bara mixar ägg och banan och steker pannkakor av det. Jag tycker de är jätteäckliga. Äggröra med banansmak liksom - urk! Jag gör hellre så här, om jag har en prickig banan eller två över. Receptet avser en portion.
Mosa 1 banan. Mixa 1 dl havregryn till ganska fint havremjöl. Blanda detta och tillsätt sedan ½ tsk bakpulver och 3/4 - 1 dl valfri mjölk, beroende på hur tunn pannkakssmet du vill ha. Stek pannkakorna i smör eller olja någon minut på varje sida.
Jag åt mina (den här gången) med klickar av yoghurt och hallonsylt.

Här hittar du fyra frukostar med ägg, och fyra med havregryn. Fjärde och sista delen kommer troligen nästa vecka.