fredag 25 oktober 2019

"The seven deaths of Evelyn Hardcastle" av Stuart Turton

Jag har sett att den här boken ibland heter "The 7½ deaths of Evelyn Hardcastle" men så heter inte mitt exemplar. Det här är Stuart Turtons debutroman, och att han är inspirerad av Agatha Christie - det märks.

Bildkälla Goodreads
Varje kväll blir Evelyn Hardcastle mördad och varje morgon vaknar Aiden Bishop i en ny kropp för att försöka förhindra det. Han har hjälp av sina minnen från tidigare värdar och av den mystiska Anna, men han har även de som försöker hindra honom från att lösa sin uppgift och bli fri från godset Blackheath och dess mysterium.

Det här är ett låsta-rummet-mysterium med fantasytwist. Både kroppsbyten och tidsresor och ett mordmysterium i ett. Och det är en jätterolig idé, men jag tyckte ändå inte om den så värst.
Boken är förvisso lättläst, och jag lyckades inte lista ut vare sig vem eller varför, eller hur för den delen. Det är nämligen en hyfsat invecklad historia, eller rörig. Många misstänkta, många trådar att dra i, betydligt fler offer än Evelyn Hardcastle (vilket blir en logisk lucka) och ett slut som jag tycker inte riktigt knyter ihop säcken på ett tillfredsställande sätt.
Jag tycker som sagt att boken innehåller en och annat logisk lucka, och några av dem blir skrällande tydliga i slutet. Men det är spoilers, så jag säger inte mer än så.

Den här boken lämnade mig alltså med en känsla av "jaha", men den var ändå underhållande för stunden. Inget omvälvande, men kul ändå för en stund. Mitt betyg blev 3/5.