fredag 18 oktober 2019

FredagsFilmen: Three billboards outside Ebbing, Missouri

Förra helgen hade jag en sådan där spänningshuvudvärk som kändes som att någon höll på att klyva mitt huvud med en slö yxa. Jag trodde aldrig att jag skulle orka hålla koncentrationen uppe för att titta på kvällens valda mys-film, men jag fastnade totalt och satt kvar hela filmen. Ont hade jag, så där så det flimrade framför ögonen, men filmen var så bra att jag inte kunde gå därifrån.
Mys-film förresten, "Three billboards outside Ebbing, Missouri" är kanske inte direkt en mys-film. Temat är hyfsat allvarligt, och den här filmen skaver ungefär lika mycket som filmens titel är jobbig.

Bildkälla Amazon
Mildreds dotter har mördats och ingen har anhållits för mordet. I sin förtvivlan hyr hon tre stora vägskyltar där hon ifrågasätter stadens poliser, främst dess polischef Willoughby. När den strulige polisen Dixon blandar sig i ökar spänningarna i de motstridiga sidorna i den lilla staden.


Den här filmen har det mesta. En tragiskt botten som det ändå kan uppstå komiska situationer i. Förtvivlan, sorg, oväntade vänskapsband. Massor av trasiga personer. Ingen är sympatisk, men ändå sitter jag där och önskar dem gott. Det är en berättelse som inte kan få ett lyckligt slut, för tragedin har redan hänt. Men kanske kan det ändå komma någon liten ljusning.

Filmen vann två Oscar. Frances McDormand fick mycket välförtjänt en statyett för sin bästa kvinnliga huvudroll som den sörjande mamman Mildred, och Sam Rockwell gick hem med en guldgubbe för bästa manliga biroll som strulpolisen Dixon. Den var även nominerad till bästa film, men den vanns av "The shape of water".