torsdag 10 oktober 2019

Nobels litteraturpris 2018 och 2019

Lite som vanligt har jag ingen aning om vilka det är som fått Nobels litteraturpris. De få gånger jag har hört talas om pristagaren innan tillkännagivandet, eller till och med läst dem, har varit så få att jag inte ens behöver använda alla fingrarna på handen. Men så är det väl lite allmänt, ibland känns det som att Akademien njuter av att få medelläsaren att känna sig dum.

Inte för att jag känner mig dum, per se, för jag tycker gott att Svenska Akademien själva kan få stå för dum-fiolerna den här gången. Det har väl inte gått någon förbi att de har haft ett tämligen turbulent åt och medlemmar har droppat som flugor när väl möjligheten att avgå som ledamot uppstod. Tyvärr är det ett och annat stolpskott kvar i Akademien (ja, jag tittar särskilt på er Horace E., Kristina L. och Sture A.), och i varje fall mitt förtroende för sagda inrättning är rejält naggat i kanten. Jag tycker helt enkelt inte att Nobelpriset är lika kul lägre.

Jag är till exempel mer än lite ledsen över att dörren i år inte öppnades av Sara Danius, utan av den nya ständige sekreteraren efter hennes avgång, Mats Malm, även om han säkert är jättesnäll. Jag tycker också att det är superdupertoppenbra att det inte längre är enbart Svenska Akademien utan att det numera finns en Nobelkommitté, där vissa ovan nämnda personer inte ingår, men däremot några andra, från Akademien utomstående, personer.

Och de valde att fördela prisen så här.

Bildkälla Literary Hub
2018 års pris, som alltså delas ut ett år försent på grund av all turbulens i Akademien, går till den polske författaren (och psykologen) Olga Tokarczuk. Henne hade jag faktiskt hört talas om innan. Igår. När det började spekuleras om vem som möjligen kunde få priset.
Hon skriver främst romaner och noveller, men även poesi. Känner mig nyfiken här. Samt - en kvinna! Ta mig f*n på tiden!

Bildkälla DW
Årets pris, 2019, går så klart till en man. Österrikaren Peter Handke, som numera bor i Frankrike. Författare, översättare, filmregissör, manusförfattare. Är visst kontroversiell, och här är jag inte alls nyfiken på att läsa, men det kanske jag gör ändå.

Så. Lite som vanligt alltså. För mig okända. Vita. Européer. Men det var ju kul för dem!